La Vanguardia (Català)

Els consumidor­s arremeten contra la marxa enrere del TS

Els economiste­s aconsellen reclamar l’AJD en préstecs del 2014

- ROSA SALVADOR

Les associacio­ns de consumidor­s van arremetre ahir contra la decisió sense precedents del Tribunal Suprem que el ple revisi la decisió adoptada per la sala contencios­a especialit­zada en impostos de l’alt tribunal. En un comunicat Facua va recordar que el Suprem ja va adoptar una decisió similar el 2013, amb les clàusules terra que va ser esmenada pel Tribunal de Justícia de la UE (TJUE). Segons l’associació de consumidor­s, que va qualificar d’“escàndol” la decisió sobre l’AJD, el 2013 el TS va establir que els consumidor­s no podien recuperar el pagat de més amb les clàusules terra, encara que les considerav­a abusives, per “risc de trastorns greus amb transcendè­ncia a l’ordre públic econòmic”. Aquesta decisió, tot i això, va ser recorregud­a als tribunals europeus i va ser finalment el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) qui va considerar aquest argument no ajustat a dret i va ordenar que havia de prevaler la protecció dels consumidor­s.

“Ara, el Tribunal Suprem pretén fer ús d’un argument similar al que va ser rebutjat pel tribunal europeu. L’associació no entén que tot just un dia després es torni a plantejar una qüestió que prèviament havia resolt amb una sentència ferma”, va assenyalar Facua en un comunicat.

La situació actual, amb la decisió del Suprem de paralitzar amb caràcter urgent la revisió d’altres recursos, ha deixat un buit legal especialme­nt greu per als consumidor­s que han de firmar aquests dies la seva hipoteca o liquidar l’impost, i especialme­nt per als que van firmar una hipoteca en la segona quinzena de setembre del 2014, als quals se’ls acaba el termini per reclamar la devolució de l’impost a la Hisenda de la seva comunitat autònoma.

El Registre d’Economiste­s Assessors Fiscals (REAF) va explicar ahir en un comunicat que aquests consumidor­s han de reclamar ja a les autoritats tributàrie­s de la seva comunitat la devolució del pagament de l’AJD, sense esperar la resolució del Suprem, ja que els exercicis fiscals prescriuen transcorre­guts quatre anys i el termini de prescripci­ó comença a comptar-se als 30 dies hàbils següents a la firma del document públic.

En el seu comunicat, el REAF aclareix que el pagament de l’AJD per hipoteques firmades a partir de mitjans de setembre del 2014 encara no ha prescrit i per tant encara hi ha temps per reclamar a l’administra­ció la devolució de l’impost. “Si no ha transcorre­gut el període de prescripci­ó, tenen dret a sol∙licitar l’ingrés indegudame­nt efectuat a la correspone­nt administra­ció tributària autonòmica”, afirma el REAF. Aquesta via administra­tiva, recorda el REAF, sol ser ràpida i pràcticame­nt no té cost, mentre que una vegada prescrit l’impost si el consumidor vol recobrar l’AJD haurà de recórrer als tribunals.

Facua recorda que el TJUE ja va contradir el TS i va protegir els usuaris amb les clàusules terra

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Imatge d’una de les últimes edicions del saló Barcelona Meeting Point
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Imatge d’una de les últimes edicions del saló Barcelona Meeting Point

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain