La Vanguardia (Català)

Una revisió encertada

- Ángel Sáez Soci-director de Ros Petit

Altre cop les hipoteques es veuen afectades per una sentència del Tribunal Suprem. Conegudes són, entre altres, les referides a la clàusula sòl, devolucion­s de despeses i hipoteques multidivis­a. Ara li ha tocat a l’impost d’actes jurídics documentat­s (AJD) que s’abona per la inscripció registral d’aquestes hipoteques, que sol oscil∙lar entre el 1,5% i el 0,5% del total de l’import garantit depenent de la comunitat autònoma que ho recapta, ja que es troba cedit a aquestes.

La sentència que ahir divendres va ser portada de tots els diaris en ressalta els possibles efectes negatius sobre les entitats bancàries, i sobre la possibilit­at que els milers d’afectats poguessin iniciar la reclamació del import pagat per aquest concepte a la Hisenda autonòmica correspone­nt. La incertesa i inestabili­tat creada als mercats, és la que va provocar la notícia posterior que “el Suprem estudiarà si rectifica la seva decisió sobre l’impost a les hipoteques”.

Aquesta sentència comentada contradiu altres anteriors de la Sala Civil que entre si eren contradict­òries i canvia la doctrina uniforme de la Sala Tercera del Tribunal Suprem. Creiem molt encertat que el Suprem es replantegi en un ple la possibilit­at de revisar el criteri d’aquesta sentència o bé que la matisi a efectes d’evitar la insegureta­t jurídica creada i els múltiples conflictes i bloqueig en els tribunals.

Si no és així, s’obre la possibilit­at que tots els afectats almenys en les hipoteques signades en els últims quatre anys, reclamin la devolució de l’impost pagat a la comunitat autònoma, i aquesta hagi de obrir un expedient a cada devolució. Al seu torn, les comunitats autònomes haurien ad cautelam de reclamar a les entitats financeres el pagament d’aquest impost, parlem d’alguns milions d’hipoteques concedides, obrint un

És correcte replanteja­r la sentència per donar seguretat jurídica i evitar els conflictes als tribunals

expedient per cadascuna d’elles . Un caos.

Al seu torn, no seria desgavella­t pensar que els bancs poguessin demanar indemnitza­ció a l’Estat legislador, per responsabi­litat patrimonia­l, a l’haver canviat, segons aquest nou criteri, el contribuen­t obligat al pagament de l’impost, perquè, des de 1995, data del reglament, fins avui la norma reglamentà­ria i les consultes a Hisenda clarament indicaven que era el prestatari l’obligat al pagament, i ara canvia a que sigui el banc prestador.

Per aquest motiu, en ser clara la normativa tributària durant tots aquests anys, en les hipoteques negociades entre bancs i clients, mai no es plantejava qui havia de pagar aquest impost, la qual cosa comporta, que a diferència d’altres casos, no es pot parlar de mala praxi bancària. Obviem en aquest article, per la seva limitació, altres possibles reclamacio­ns que es poguessin plantejar.

Perquè aquesta sentència tingui la categoria de doctrina jurisprude­ncial caldrà esperar que es pronunciï el ple del Tribunal Suprem o que una altra sentència sigui coincident. La seguretat jurídica així ho requereix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain