La Vanguardia (Català)

Un altre possible forat per als comptes autonòmics

-

La sentència del Suprem obre un nou front per a les finances de les comunitats autònomes, que si el Suprem manté el seu criteri hauran de tornar els pagaments indeguts pels actes jurídics documentat­s (AJD) en les hipoteques dels últims quatre anys. Dimarts hi ha prevista una reunió d’Hisenda a Madrid en la qual participen totes les Agències Tributàrie­s de les Comunitats Autònomes, on es “posaran en comú” les fórmules per a l’execució de la sentència, segons va explicar una portaveu de la Conselleri­a d’Hisenda del Govern balear.

Les autonomies consideren que l’impost dels AJD és cedit per l’Estat, per la qual cosa és necessari estudiar “quina serà la fórmula” perquè es tornin els diners als consumidor­s però alhora no repercutei­xi sobre les arques públiques. Tot i això, els serveis jurídics de les entitats financeres ja van avançar que recorreran als tribunals per no pagar a les autonomies si aquestes els reclamen els impostos que han pagat els consumidor­s ja que “seria exigir l’impost a qui no era subjecte passiu d’acord amb la norma vigent en el moment de la liquidació”. Per això, les comunitats desitgen que si es confirma la sentència l’Estat estableixi fórmules que obliguin els bancs a pagar els impostos, sense acudir a la via judicial que causaria problemes de tresoreria a les comunitats.

L’AJD és un impost estatal cedit a les comunitats autònomes, que el recapten i fixen el seu tipus. Aquest oscil∙la entre l’1,5% (a Andalusia, Aragó, València, Castella Lleó, Catalunya, Galícia i Múrcia) i el 0,75% de Madrid i el 0,5% de Ceuta, Melilla, Navarra i el País Basc.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain