La Vanguardia (Català)

Els nous impostos, com a mínim a la primavera

Hisenda augmentarà el control sobre les criptomone­des

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Sota l’ombra de dubte que projecten els ingressos dels comptes per al 2019 del Govern de Sánchez i la carta enviada per Brussel∙les sobre el pla pressupost­ari, el consell de ministres va estudiar ahir els avantproje­ctes de llei per crear els nous impostos sobre serveis digitals i transaccio­ns financeres, així com el de mesures antifrau. Segons va admetre Hisenda aquests tres textos, vinculats als pressupost­os del proper any i que haurien d’aportar gairebé la meitat de l’increment dels ingressos previst, conclouran el tràmit parlamenta­ri en el millor dels casos al març.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va explicar als periodiste­s que vol portar al Parlament els projectes de llei amb els canvis tributaris el desembre –amb dels pressupost­os generals de l’Estat del 2019– i que “intentaran” utilitzar la via d’urgència. Una tramitació ràpida que, com en altres iniciative­s, té totes les paperetes per topar amb la majoria a la Mesa del Congrés del PP i Ciutadans.

La mateixa Montero va fer entendre a més que el més probable és que tant la denominada taxa Google com la de compravend­a d’accions entrin en vigor a partir de la data d’aprovació, descartant pràcticame­nt que pugui tenir efecte des del dia 1 de gener del 2019. Amb la qual cosa es complica més encara el compliment de les estimacion­s d’ingressos per al proper any realitzade­s per Hisenda (1.200 milions per gravar activitats digitals i 850 milions, per operacions financeres). Malgrat això, Montero va insistir que són previsions “prudents”.

Dins del paquet de mesures de lluita contra el frau, la ministra va destacar que es fixen noves obligacion­s sobre les criptodivi­ses: informar sobre la tinença (titulars i saldos) i operacions amb monedes virtuals. També prohibeixe­n els programes informàtic­s que permeten “ocultar vendes”, a més d’establir una multa per als fabricants d’aquest tipus de software.

Sobre el nou impost a les transaccio­ns financeres, Montero va explicar que s’aplicarà el 0,2% de les compravend­es (operacions netes intradia) d’accions d’empreses espanyoles amb una capitalitz­ació superior als 1.000 milions d’euros. La liquidació serà mensual i en queden exemptes les sortides a borsa. Tot el recaptat servirà per millorar el finançamen­t de la Seguretat Social.

El gravamen a les grans empreses digitals del 3% per venda de publicitat a internet, serveis d’intermedia­ció i venda de dades sobre els usuaris es liquidarà trimestral­ment. Afecta grans cercadors i plataforme­s –Amazon, Airbnb, Uber, Google–, mentre que exclouen els serveis financers, la venda de béns i serveis entre particular­s i les vendes en línia d’empreses que no són intermedià­ries (per exemple, les grans marques de moda o els grans magatzems).

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La ministra Montero va presentar ahir els impostos sobre serveis digitals i transaccio­ns financeres
EMILIA GUTIÉRREZ La ministra Montero va presentar ahir els impostos sobre serveis digitals i transaccio­ns financeres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain