La Vanguardia (Català)

CC.OO. demana a Vall Companys regularitz­ar 2.500 autònoms

El sindicat convoca vaga per forçar l’empresa a una negociació

- EDUARDO MAGALLÓN

CC.OO. ha convocat una vaga en el gegant carni Vall Companys el 6 de novembre per forçar l’empresa a negociar amb el sindicat la conversió d’uns 2.500 treballado­rs cooperativ­istes en empleats per compte d’altri. Segons l’organitzac­ió de treballado­rs, aquest col∙lectiu són falsos autònoms, i per això haurien d’estar donats d’alta en la Seguretat Social com a assalariat­s. El sindicat vol repetir a Vall Companys la mateixa estratègia seguida en l’empresa aragonesa Grup Jorge.

Vall Companys –propietat de la família Vall Palou– encara que té la seva seu social a Madrid és una empresa lleidatana amb una facturació global del voltant de 1.600 milions d’euros. La companyia, com a bona part de les empreses del sector carni, utilitza el model de cooperativ­a de treball associat. Aquesta figura jurídica es correspon amb el d’una empresa cooperativ­a en la qual els propietari­s o socis són els mateixos treballado­rs. Així els empleats estan fora del conveni col∙lectiu a l’actuar com a autònoms. En els últims mesos la inspecció de treball ha llançat una campanya contra aquesta mena d’estructure­s laborals perquè les considera il∙legals.

En el cas de Vall Companys, CC.OO. ha convocat vaga a cinc centres de treball de Lleida, Saragossa, Conca i Ciudad Real. En aquells centres de treball opera la cooperativ­a de treball associat Servicarne. Fonts pròximes a Vall Companys van dir ahir que la situació actual mostra un canvi sobtat de criteri per

Comissions segueix la mateixa estratègia que amb el Grup Jorge per eliminar els cooperativ­istes

part de l’Administra­ció i van criticar que el model sigui considerat il∙legal d’un dia per l’altre. Les mateixes fonts van assenyalar que els treballado­rs de Vall Companys cobren per sobre del que marca el conveni sectorial.

La llei preveu que quan es convoca una vaga en una empresa és obligatori dur a terme una sèrie de reunions de mediació entre la companyia i els treballado­rs per arribar a un acord. Abans de l’estiu, els sindicats van convocar una aturada indefinida als escorxador­s catalans del Grup Jorge que està controlat per la família Samper. Fruit d’aquestes reunions de mediació, l’empresa es va comprometr­e a convertir en assalariat­s al miler de cooperativ­istes autònoms que tenia.

Segons el comunicat emès ahir per CC.OO., el procés de contractac­ió que segueix Vall Companys es basa en “un entramat de contractes i subcontrac­tes que no aporta cap especialit­zació ni millora en el procés productiu en termes de mercat. El grup carni continua mirant a un altre costat i es nega a regularitz­ar la seva situació”.

 ?? LV ?? Valls Companys és una de les empreses agroalimen­tàries més importants de Catalunya
LV Valls Companys és una de les empreses agroalimen­tàries més importants de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain