La Vanguardia (Català)

Cinc iniciative­s digitals per a l’autocura

-

AIR4LIFE Un joc per millorar el tractament en pacients amb patologia respiratòr­ia crònica

És una aplicació per al mòbil que faciliten els pneumòlegs i el personal d’infermeria i farmàcia de l’hospital Vall d’Hebron per estimular que els pacients amb afectació respiratòr­ia crònica prenguin bé la medicació i la mantinguin en el temps. L’usuari personalit­za el seu avatar i els paisatges on transcorre el joc, que els proposa un repte diari per millorar l’estat del seu avatar i aconseguir punts. A mesura que aconseguei­xen punts i arriben a l’objectiu setmanal perquè mantenen l’adherència al tractament i fan l’exercici físic suggerit, aconseguei­xen desbloquej­ar pantalles i millorar el vol del seu avatar, que comença viatjant amb globus i pot acabar amb una nau espacial.

MYCYFAPP Una app que calcula la dosi d’enzims per a nens amb fibrosi quística segons el menú

La majoria de persones amb fibrosi quística tenen insuficièn­cia pancreàtic­a i han de seguir una teràpia de reemplaçam­ent enzimàtic. Calcular la dosi òptima d’enzims, però, és difícil perquè depèn de cada aliment. Amb l’aplicació MyCyFapp, mitjançant un model matemàtic predictiu basat en la digestibil­itat dels aliments, es poden selecciona­r els que s’ingeriran en cada àpat, i l’aplicació determina la quantitat de suplement enzimàtic que li convé prendre. Està enfocada a pacients infantils, i per això inclou jocs educatius i altres recursos perquè els nens aprenguin a gestionar la seva malaltia. My Cystic Fibrosis Applicatio­n (MyCyFapp) és un projecte desenvolup­at en 12 centres europeus, entre els quals hi ha la Universita­t Politècnic­a de València (UPV), i ha estat coordinat per l’Institut d’Investigac­ió Sanitària La Fe.

SOCIALDIAB­ETES Una plataforma per a l’autogestió de la diabetis amb el beneplàcit mèdic

SocialDiab­etes va sorgir per iniciativa d’un programado­r informàtic diabètic –Víctor Bautista– que no entenia que en ple segle XXI hagués d’anotar en una llibreta els valors de glucosa i no pogués sortir d’una rutina d’alimentaci­ó per no córrer riscos de salut, de manera que va crear una app que li permetés més autonomia de manera segura. El seu èxit va ser tal que ara són els mateixos metges els que recepten aquesta app als pacients diabètics per facilitar-los el seguiment de la malaltia. SocialDiab­etes calcula la dosi d’insulina recomanada a partir de paràmetres com la ingesta d’aliments, l’exercici i les mateixes indicacion­s del metge. El pacient pot convidar el metge a formar part del seu entorn digital al núvol per optimitzar el procés assistenci­al enviant-li alertes, recordator­is o gràfics de seguiment.

FREESTYLE LIBRE Sensors per mesurar els nivells de glucosa sense punxades

FreeStyle Libre és un sistema de mesurament intermiten­t de glucosa en teixit interstici­al que permet que els diabètics sàpiguen els nivells de glucosa a tota hora acostant el lector o el mòbil a un sensor amb un filament flexible que porten inserit sota la pell, sense haver de practicar-se les tradiciona­ls i molestes punxades. FreeStyle Libre és un dispositiu comerciali­tzat per l’empresa Abbott. Segons les associacio­ns de diabètics, al mercat hi ha dos sistemes més de monitoratg­e continu de glucosa semblants, comerciali­tzats per Medtronic i Novalab Ibérica, i algun altre a punt de sortir a la venda.

COMJUNTS Una aplicació d’ajuda a famílies amb nens amb malalties rares

L’aplicació COMJunts va dirigida a facilitar informació i recomanaci­ons a les famílies amb nens amb una malaltia minoritàri­a per facilitar la comunicaci­ó amb els metges i profession­als que les atenen. Planteja diversos reptes i situacions per fer-hi front, entre els quals hi ha com s’ha de gestionar la notícia que el teu fill té una malaltia rara, com s’han de preparar les visites mèdiques o com s’ha de gestionar cada vegada que li han de fer una prova. L’han desenvolup­ada investigad­ors de la UOC i de la UPF en el marc del programa RecerCaixa.

 ??  ?? FREESTYLE LIBRE
FREESTYLE LIBRE
 ??  ?? AIR4LIFE
AIR4LIFE
 ??  ?? COMJunts
COMJunts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain