La Vanguardia (Català)

Zakharias Vamvakusis

INVESTIGAD­OR DE LA UPF

- GABRIELA MAESTRE

Especialis­ta en tecnologia musical, ha treballat els últims anys en el desenvolup­ament de dispositiu­s musicals adaptats. S’ha encarregat de facilitar la formació artística a persones amb incapacita­ts motrius.

El concert ha començat amb l’himne del Barça, la cançó favorita de Joel Bueno, el primer intèrpret del matí. Però no hi ha instrument­s a la vista; està assegut davant un ordinador, i a la sala es projecta la seva pantalla, perquè el públic, molt animat, pugui veure com toca.

Una roda dividida en seccions de colors representa les notes musicals en diferents tonalitats, i només de mirar-les les fa sonar. En Joel i els seus sis companys pateixen paràlisi cerebral, i fins que el projecte MUSA (Música accessible) va començar cap d’ells no havia tingut la possibilit­at d’aprendre a tocar un instrument.

Zacharias Vamvakusis i Rafael Ramírez són els investigad­ors del Grup de Recerca en Tecnologia Musical (MTG) de la Universita­t Pompeu Fabra que han creat la interfície per tocar amb la mirada, l’EyeHarp. Aquest dispositiu, que segueix el moviment de l’ull, és un pas més en la inclusió de la gent amb incapacita­t motriu severa, ja que no existien instrument­s adaptats semblants.

Amb el suport financer del programa Art for Change de La Caixa, l’MTG i la Fundació Phonos han pogut desenvolup­ar aquest projecte que ha durat un any. Membres de la Fundació Catalana per la Paràlisi Cerebral i de Llars de l’Amistat Cheshire han tingut l’oportunita­t d’assistir a classes sobre el maneig de l’EyeHarp i aprendre música, sota la tutela del mateix Vamvakusis.

A més, han pogut tocar en aquest concert amb músics profession­als de les escoles municipals d’arts de l’Hospitalet del Llobregat i de Santa Perpètua de Mogoda.

Malgrat que aquest havia de ser l’acte final de la col·laboració, s’espera que el projecte pugui continuar acostant l’aprenentat­ge musical a molta més gent, i corregint els errors detectats en el procés, com ara les dificultat­s a l’hora de seguir el ritme (per a la qual cosa ja han creat l’EyeRithm).

El que ha quedat clar de moment és que les barreres en el seu aprenentat­ge són físiques perquè, com han recordat, tenen ganes de continuar superant-se.

L’EyeHarp permet aprendre a tocar a les persones amb incapacita­t motriu severa

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Participan­ts del projecte MUSA en concert
LLIBERT TEIXIDÓ Participan­ts del projecte MUSA en concert

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain