La Vanguardia (Català)

En caiguda lliure

El Llevant guanya al Bernabeu i fa més profunda la important crisi d’un Madrid que no sap sortir del pou

- CARLOS NOVO Madrid

Quan Jorge Valdano deia que el futbol és un estat d’ànim pensava sens dubte en situacions com la que viu el Reial Madrid, que ahir va sumar una nova derrota amb l’agreujant de patir-la a casa i davant el feble Llevant, un resultat incomprens­ible per a la plantilla tricampion­a d’Europa que entrena Julen Lopetegui, per més que hagi patit la baixa de Cristiano Ronaldo.

El Llevant va guanyar al Bernabeu i va deixar Julen Lopetegui al límit del precipici. Ningú no pot assegurar ara mateix que arribi al Camp Nou en una setmana. Cinc partits sense guanyar, amb un empat i quatre derrotes, no li auguren res de bo. Florentino Pérez va baixar al vestidor al final del partit i després es va reunir per conversar en privat amb l’entrenador durant 15 minuts. Tot i que no va transcendi­r res del que es va parlar, els jugadors van marxar a casa amb la sensació que Lopetegui els dirigirà en el partit de dimarts de Champions contra el Viktoria Pilsen txec. Davant els micròfons, Emilio Butragueño no va voler confirmar la continuïta­t del tècnic d’Asteasu.

A favor de Lopetegui compta el que Florentino Pérez no és home de decisions ràpides ni traumàtiqu­es. També, que no li agrada que li diguin a crits el que ha de fer (gairebé tot el madridisme està per la destitució). Encara menys que l’acomiadame­nt sigui en la setmana del clàssic i, a sobre, sense un recanvi clar. La solució de transició seria Santi Solari, el tècnic del Castella, en espera que Antonio Conte pugui firmar amb el club.

El més normal en aquestes situacions seria que la directiva s’hagués reunit després del partit per ratificar l’entrenador o destituirl­o. Però el Madrid no funciona així. Florentino Pérez consulta en petit comitè amb la gent en qui confia, el seu cercle més proper, fa diverses trucades de telèfon i després pren la decisió pel seu compte.

L’enigma es resoldrà aquesta setmana. L’últim entrenador dels blancs destituït, Rafa Benítez, ho va ser el gener del 2016 després d’un empat contra el València a Mestalla. Setmanes abans l’equip havia rebut un correctiu del Barcelona al Bernabeu (0-4).

El pitjor d’aquest Madrid és la sensació que fa d’estar absolutame­nt maleït. No li surt res. No sap guanyar ni fer un gol. És igual que jugui bé, malament o regular. El resultat sempre és el mateix. Fins i tot el públic sembla resignat. En altres ocasions una mocadorada i una terrible esbroncada hauria acomiadat els jugadors un cop acabat el partit. Però ahir només hi va haver silenci.

El més vistós d’aquest Madrid és que es va matar per intentar guanyar. Es va deixar fins a l’última gota de suor i no va aconseguir ni tan sols empatar contra un combatiu Llevant. El Madrid va regalar dos gols en el primer quart d’hora en dues accions catastròfi­ques de Varane i després es va passar tot el partit remant a contracorr­ent. Va estavellar tres pilotes al travesser, va fallar gols cantats i va convertir Oier en un fora de sèrie. Fins a nou aturades de mèrit va fer el porter granota.

El Madrid va acabar buit, exhaust, amb la sensació d’estar vivint un malson, d’estar atrapat en un niu de rates sense que Lopetegui trobi la clau per enlloc mentre la grada jove cantava una vegada i una altra “Madrid, fot-li pebrots, Madrid, fot-li pebrots”.

La falta de gol d’aquest equip sense Cristiano és tan palmària que ha batut el rècord de sequera golejadora. Quan Marcelo va marcar l’1-2 en el minut 71 els

Florentino Pérez va baixar al vestidor i després es va reunir amb l’entrenador durant 15 minuts

El Reial Madrid va marcar el gol al minut 71 i deixa el seu pitjor registre anotador en 480 minuts

blancs acumulaven 480 minuts sense anotar. L’anterior rècord, que datava de la temporada 19841985, l’establia en 464 minuts.

Però més enllà del problema dels gols, per greu que sigui, a ningú no se li escapa que el Madrid té un profund problema de joc. Lopetegui justifica tant de desastre en accidents puntuals, l’útil “la pilota no vol entrar” i recorre a xuts al pal, córners, oportunita­ts perdudes... La veritat és que aquesta plantilla és pitjor que la de l’any passat, que ja era bastant pitjor que la de l’anterior. Va jugar Bale en el segon temps, però no va ser cap crac, i Benzema es va esforçar sense sort. Comparar Mariano amb Cristiano és una broma. El Madrid va pel camí de llençar la temporada i Florentino Pérez considera solucions d’urgència.

?? RODRIGO JIMENEZ / EFE ?? Tocat L’entrenador del Madrid podria estar vivint les seves últimes hores a la banqueta. Tot indica que s’asseurà dimarts contra el Viktoria, però ningú no pot garantir que diumenge segui a la del Camp Nou
RODRIGO JIMENEZ / EFE Tocat L’entrenador del Madrid podria estar vivint les seves últimes hores a la banqueta. Tot indica que s’asseurà dimarts contra el Viktoria, però ningú no pot garantir que diumenge segui a la del Camp Nou