La Vanguardia (Català)

Collita de milionaris

Espanya té més milionaris que Suïssa i el nombre creixerà un 41% el 2023

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

El nombre de persones milionàrie­s residents actualment a Espanya s’ha incrementa­t en un 40% en només un any, i ja supera els 800.000.

La Xina ja concentra la meitat de la classe mitjana mundial. És una de les dades destacades de l’informe anual del Credit Suisse Wealth Report, que també posa en relleu que a Espanya hi ha 852.000 ciutadans que tenen un patrimoni superior al milió de dòlars (867.000 euros).

Amb les xifres espanyoles a la mà, es tracta d’un nombre superior al que es registra en països com Suïssa o Holanda. I a més Espanya se situa entre els primers deu països del món on més va créixer aquesta categoria respecte a l’any anterior, i supera els increments registrats al Canadà o els Països Baixos.

Respecte al 2017, ja hi ha 60.000 milionaris més que circulen pels carrers espanyols. Actualment, a Espanya viu un 2% del total dels milionaris mundials. “L’augment de la riquesa a Espanya es deu a una multitud de factors. El rebot de l’economia ha consolidat el preu dels immobles, ha estabilitz­at l’euro i ha millorat el preu dels actius els últims 12 mesos”, declara Michael O’Sullivan, responsabl­e regional d’inversions de Credit Suisse.

El que més sorprèn és la tendència: malgrat que els indicadors confirmen la desacceler­ació de l’economia espanyola els pròxims anys, segons aquesta anàlisi per al 2023 Espanya tindrà 1.201 milionaris, un 41% més que en l’actualitat.

Espanya tampoc no està mal situada al cim de la piràmide mundial de la riquesa: ocupa el lloc 14è de la llista de països amb més quantitat d’ultrarics, és a dir, aquelles persones que tenen més de 50 milions de patrimoni. Dins d’aquesta categoria d’ultrarics hi ha situades 2.086 persones.

Referent a la comparació anterior amb Suïssa, els helvètics tenen una població menor, amb la qual cosa la seva posició, en termes relatius continua sent envejable: els suïssos encapçalen la llista mundial de la riquesa mitjana per adult: uns 530.000 dòlars cada un.

L’estudi ofereix diverses conclusion­s a escala global. D’entralars, da cal assenyalar que la riquesa creix: el 2018 mundialmen­t va augmentar en 14 bilions de dòlars, un 4,6% (entre el juliol del 2017 i el juny del 2018), fins a assolir els 317 bilions de dòlars. La riquesa per adult ha augmentat en un 3,2%, cosa que ha elevat la riquesa mitjana mundial a un màxim històric de 63.100 dòlars per persona. En el rànquing de riquesa, al primer lloc se situen els Estats Units, amb 98 bilions de dòlars. Amb 52 bilions de dò- la Xina es consolida en el segon lloc, ja que aquest any suma 2,3 bilions de dòlars.

Però la Xina mereix sense cap dubte un discurs a part. Els càlculs de l’informe assenyalen que al seu territori, ara com ara, ja se situa la meitat de la classe mitjana del món.

Per definir la classe mitjana, els economiste­s han examinat la franja de patrimoni entre els 10.000 i 100.000 dòlars, amb una mitjana que es col·loca en 33.100 dòlars. Doncs bé, el domini en aquest apartat de la Xina és aclaparado­r, perquè concentra un 48% dels membres d’aquesta categoria.

En altres paraules, el gegant asiàtic, que durant anys ha estat considerat com la fàbrica del món gràcies a la mà d’obra barata, ja pot presumir, després de gairebé dues dècades de creixement econòmic prodigiós, de 641 milions de consumidor­s amb cert poder adquisitiu. Una dada que les empreses globals han de començar (si no ho fan ja) a tenir en compte a l’hora de definir les seves estratègie­s d’expansió a l’exterior.

La consolidac­ió d’aquesta classe mitjana, segons Credit Suisse, es deu a diversos elements. “Si bé la desigualta­t entre l’àrea urbana i la rural a la Xina és significat­iva, la desigualta­t de la riquesa és més baixa. Això es deu, en part a l’absència de fortunes heretades i la divisió relativame­nt equitativa de la terra rural i l’habitatge privatitza­t”, expliquen.

Per primera vegada l’informe dedica un apartat a la presència de les dones. Les dades indiquen que, pel que fa a paritat, no estem lluny perquè elles disposen d’un 40% de la riquesa global. “Des del 2000, els seus nivells han pujat de manera considerab­le, especialme­nt a Àsia. La tendència demostra que cada vegada més dones fetes a si mateixes estan tenint èxit en els negocis i entrant a la part alta de la taula”, escriuen. Per afegir un matís: “Malgrat aquesta tendència, fins i tot als països on el progrés és més fort, algunes categories de dones, com les mares solteres i les divorciade­s, continuen estant en posició de desavantat­ge”.

La riquesa mitjana al món ha pujat aquest any fins a 63.100 dòlars per persona, un màxim històric

 ?? ANDY WONG / AP ?? Xinesos sortint a comprar en un centre comercial de Pequín
ANDY WONG / AP Xinesos sortint a comprar en un centre comercial de Pequín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain