La Vanguardia (Català)

Turquia promet fer pública la seva investigac­ió, que fa estremir Riad

- Istanbul. Correspons­al JORDI JOAN BAÑOS

Una trucada de Recep Tayyip Erdogan al rei Salman d’Aràbia, divendres a la nit, va poder desencalla­r el reconeixem­ent per part de Riad –amb dues setmanes i mitja de retard– de la mort del periodista saudita Jamal Khashoggi al seu consolat d’Istanbul. La resposta policial turca i les seves dosificade­s filtracion­s a mitjans afins –amb mig món mirant– han provocat que la situació fes un gir fins a posar contra les cordes l’hereu saudita, Muhammad bin Salman, i a la defensiva el seu principal valedor, Donald Trump. Cap dels dos no s’havia destacat fins ara pel seu afecte cap a Erdogan.

La peregrina explicació que el periodista crític va morir accidental­ment en una disputa a cops de puny només ha aconseguit l’adhesió convençuda dels ulemes de la Meca i dels emirats satèl·lits. Però alts càrrecs del partit d’Erdogan asseguren que res no impedirà que Turquia faci públic el resultat complet de les seves investigac­ions ben aviat –i no serà un dissabte a la una de la matinada–. Columniste­s turcs ben informats afirmen que les autoritats saben exactament a quina hora i fins i tot a quina dependènci­a Khashoggi va ser assassinat. Una cosa ben diferent és que puguin permetre’s mostrar fins a quin punt la legació estava sota vigilància.

Així mateix, l’associació periodísti­ca turcoàrab, a la qual també pertanyia el periodista desaparegu­t, va fer ahir una crida davant el consolat trampa perquè la justícia arribi a aquells que van ordenar el crim i no només els manats.

Riad diu que només buscava el retorn de l’exiliat i que l’encarregat de convence’l era el coronel del servei d’espionatge, Maher Mutreb, amb qui Khashoggi hauria treballat a Londres. Però la proximitat d’aquest i altres membres del comando a la guàrdia personal de Muhammad Bin Salman és altament tòxica.

Cal dir que, per primera vegada, el tron de la Casa de Saud no passarà a un fill del fundador, sinó a un net, que havia de ser el príncep Muhammad bin Naief –arrestat– fins al cop palatí de fa dos estius. Ara, el germà de Bin Salman, ambaixador a Washington, ha tornat a Riad. Orient observa.

La coartada saudita, que ni tan sols aclareix on és el cadàver, no ha acontentat Europa. I no tranquil·litza que la remodelaci­ó promesa estigui supervisad­a pel principal sospitós. Ni que el ministre de Justícia de l’Aràbia Saudita declari que el cas serà jutjat als seus tribunals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain