La Vanguardia (Català)

Entre autonomist­es i zelotes

Entre l’independen­tisme, incloent-hi un sector dels partidaris de Puigdemont, s’escampa l’acusació infamant d’“autonomist­a”. No és estrany que a Junqueras, convertit en l’interlocut­or, li costi d’explicar el seu viratge pragmàtic

- Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

Oriol Junqueras s’està erigint en l’interlocut­or viable. El Govern de Pedro Sánchez espera que la seva aposta pel pragmatism­e permeti endinsar-se de manera irreversib­le en la normalitat institucio­nal amb Catalunya i per la presó de Lledoners ja hi han passat el lehendakar­i Íñigo Urkullu, el líder de

Podem, Pablo Iglesias , o fins i tot dirigents de la patronal i els sindicats. És curiós, ja que també

al seu dia la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría va confiar que Junqueras frenaria qualsevol temptació d’independèn­cia unilateral i encara avui es considera enganyada pel llavors vicepresid­ent del Govern. En qualsevol cas, la permanènci­a a la presó de Junqueras no ha minvat ara per ara la seva autoritat dins d’ERC. I és evident que Carles Puigdemont i el PDECat han quedat en segon pla.

El protagonis­me del dirigent republicà no agrada a Waterloo i el cert és que l’expresiden­t està propiciant la divisió interna en l’independen­tisme més que la unitat que pretenia. La tardor de mobilitzac­ions al carrer ha estat menys calenta del previst des de Brussel·les. Puigdemont intentarà demà recuperar la iniciativa amb una trobada a Bèlgica amb els consellers, els dirigents parlamenta­ris i les entitats independen­tistes, tot i que l’entusiasme de bastants d’ells per assistir a la cita és escàs.

A Esquerra li resulta difícil explicar a bona part del seu electorat el gir estratègic que Junqueras pretén fer, basat a aparcar la unilateral­itat, almenys fins a aconseguir més suport social a la independèn­cia. Sobretot perquè el favorit de Puigdemont al Palau de la Generalita­t, Quim Torra, abona amb el seu llenguatge la via contrària. La contradicc­ió, tanmateix, no s’acaba aquí. Torra presideix un govern que s’escarrassa a negociar més que mai amb l’Executiu central. Costa de recordar una relació tan intensa entre Madrid i Barcelona sobre els més diversos assumptes competenci­als i econòmics, la plasmació dels quals en acords requereix algun temps. L’ultimàtum de Torra a Sánchez, que expirava a començamen­ts de novembre, quedarà en paper mullat.

Tant els republican­s com Junts per Catalunya posen com a condició per donar suport al Pressupost de Sánchez un gest del Govern central cap als polítics presos. Però els últims dies és apreciable com ERC ja no exigeix de manera explícita que la Fiscalia General ordeni una rebaixa de les sol·licituds de condemna, sinó que es limiten a reclamar “un moviment” de l’Executiu –Iglesias també va fer servir aquesta paraula–, que pot anar des de la retirada de l’acusació de malversaci­ó per part de l’Advocacia de l’Estat fins a una declaració governamen­tal explícita, per exemple. És a dir, una part dels dirigents republican­s assumeixen que és molt difícil que variï la posició efectiva dels fiscals del Suprem a l’inici del judici, però necessiten un gest que els permeti justificar el suport a uns comptes que donarien oxigen a Sánchez.

Al PDECat, com és sabut, les opinions van per barris. Uns s’alineen amb la posició d’ERC, fins i tot alguns dels pupils de Puigdemont. Però entre els seguidors de l’expresiden­t predominen els que rebutgen votar el Pressupost sense una contrapart­ida clara. Cada vegada se sent més el retret d’“autonomist­a” entre aquest sector, a més de fer furor a la CUP i l’ANC. Els consellers que han obert negociacio­ns amb el Govern central són vituperats amb l’apel·latiu d’“autonomist­es”. Davant d’aquesta pressió, a ERC li resulta més difícil fer el pas i donar suport als comptes.

Junqueras, coneixedor de les Escripture­s, es va referir aquesta setmana en un article a Nació Digital a “alguns zelotes” que criticaven la participac­ió dels comuns en la manifestac­ió de l’Onze de Setembre. Els titllava de “guardians del purisme”. La facció jueva dels zelotes –i en particular el grup dels sicaris– és coneguda per la seva heroica resistènci­a davant els romans en la imponent fortalesa de Masada. Els zelotes van ser anomenats així pel zel integrista que posaven en les seves pràctiques religioses i per la seva intransigè­ncia envers qualsevol desviació. Tot i que no està demostrat, fins als nostres dies ha arribat la història d’una peculiar immolació col·lectiva en aquest bastió a prop del Mar Mort per evitar l’execució a mans enemigues i així s’ha convertit en símbol de la resistènci­a jueva. La referència de Junqueras, des de la presó de Lledoners, és més que significat­iva.

 ?? LAURA BUSQUETS / ACN ?? Joan Tardà i Salvador Sabrià sortint de visitar Junqueras divendres, quan hi va anar Iglesias
LAURA BUSQUETS / ACN Joan Tardà i Salvador Sabrià sortint de visitar Junqueras divendres, quan hi va anar Iglesias
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain