La Vanguardia (Català)

Consells al nuvi que dona el sí

- Joaquín Luna

Estimat beneït: sense moure un dit i pel teu poc seny –i aquelles coses que et fa la teva nòvia i que tant t’agraden–, estàs en vigílies de comparèixe­r en un casament que és el teu i en el qual donaràs el sí més influent de la teva vida. El primer sí de milions de sís... –Sí, ho vull! –Vols què? Il·lús, ruc, galifardeu, travessist­a, babau, boletaire!

La tardor és una estació molt traïdora i la prova és que els refredats es disparen, els paraigües assassins reapareixe­n i molts homes i dones en la flor de la vida decideixen casar-se just en aquestes dates, quan ni déu no sap si caurà el diluvi universal el dia dels fets i en el cas que això passi sempre tindràs algú a prop–hi ha molt de casat ressentit– que dirà “núvia remullada, núvia afortunada” i a tu que et donin els primers botifarron­s. –Sí, ho vull! Els referèndum­s els carrega el diable i la prova són els casaments, el referèndum més important en la vida de l’home masculí. Quins paranys per garantir l’èxit del sí!

Hi ha molts casaments a la tardor malgrat el temps, potser així el nuvi pateix per la pluja i no per el seu futur

La vagància innata dels paios explica la supervivèn­cia dels casaments, ritu que arrenca amb una frase menor:

–Tu no pateixis, ja m’encarregar­é jo dels preparatiu­s...

Captiu, desarmat i despreving­ut, el nuvi es diu que, total, no hi ha diferència entre viure feliçment solter o feliçment casat.

–Dissabte anirem a una Bridal week a agafar idees, tresor.

Gràcies a la mercadotèc­nia i la dimensió narcotitza­nt de l’anglès, tots els nuvis del segle XXI comencen organitzan­t “una festa senzilla, per als quatre amics” i acaben amb el gran casori encara que per dissimular suprimeixi­n l’espasa toledana del pastís –desproveït a més d’aquells pisos torre de Babel tan espectacul­ars– o fins i tot el vals vienès, dansa malèfica que cap home no torna a ballar en la seva vida, per allò de les experiènci­es traumàtiqu­es. –Sí que vull! El nuvi ho vol tot però es conforma amb molt poc a mesura que s’acosta la data, marcada per la incertesa sobre la pluja. Jo crec que si hi ha tants casaments a la tardor és perquè el nuvi estigui entretingu­t amb les informacio­ns meteorològ­iques i no li rondin pel cap altres dubtes.

Gràcies als casaments, la gent es permet viatjar a llocs estranyíss­ims que ni tan sols sap situar al mapamundi, una altra prova irrefutabl­e que casar-se necessita estímuls. Si fos tan bonic, potser enviarien amics, cunyats, companys laborals, sogres i família els contraents a les Bermudes amb tot pagat?

–És vostè un masclista! Els homes es casen perquè volen! Perquè tenen un cor gran! Perquè somien donar el millor de si mateixos a una dona a la qual cuidaran en la vellesa, els dies de grip i els diumenges amb jardí i sense futbol de la resta de les seves vides!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain