La Vanguardia (Català)

La confiança de Florència

- Jordi Amat

Als afores de Fiesole, a banda i banda del turó, camps d’oliveres. Al fons, com una postal, Florència. L’autocar s’atura davant de l’antiga abadia. A l’esplanada les banderes dels països de la Unió, que financen l’European University Institute. Aquí estudiants d’arreu fan tesis o segueixen cursos postdoctor­als. Travessem el claustre, deixem la biblioteca a mà dreta, pugem les escales que ens encaminen cap al teatre. Portes blanques de fusta obertes. Ocupem la part de la sala que fa de platea. Hi ha una gran taula blanca, més ovalada que rodona, amb gairebé quaranta cadires blanques. El lloc de cadascú està assignat amb un petit cartell sense explicitar la filiació. Paper, bolígraf, micròfons, ampolles d’aigua. Al sostre un fresc amb set figures femenines: quatre toquen instrument­s, una s’agafa amb una mà a la branca d’un arbre i amb l’altre cull nous, una altra declama i la última aguanta amb una mà una màscara.

L’entitat organitzad­ora és l’Escola de Governança Internacio­nal. El seu propòsit és estudiar les circumstàn­cies polítiques del present des d’una òptica acadèmica. Només té un any de vida, però el nostre no és ni de lluny el primer Dialogue que organitza. N’han fet sobre esport i corrupció, per exemple, i la setmana vinent seguiran amb un altre per reflexiona­r sobre com ha de ser la cooperació dels parlaments nacionals a l’hora de fixar polítiques de defensa de la Unió. El títol del nostre –“Una aproximaci­ó transnacio­nal al cas català”– és voluntària­ment asèptic: la indefinici­ó vol evidenciar que no s’ha adoptat un presa de partit predetermi­nada. Som gairebé 40. Bàsicament catalans i espanyols, però no només. Dominen els politòlegs, hi ha científics socials, també polítics retirats i uns pocs en actiu. La llengua franca serà l’anglès.

Les normes seran estrictes. No s’ha d’interrompr­e a qui té la paraula. El diàleg no és secret, però és discret. No es poden penjar fotografie­s a les xarxes socials i, en el cas que s’escrigui sobre allò que s’ha dit, no es podrà dir el nom de qui ha dit què (només puc confirma que jo hi era). Qui fa de director proposa un codi de bones pràctiques que seguirem: la controvèrs­ia ha de ser amistosa, s’hauria d’intentar parlar més del futur que no pas del passat i el llenguatge que s’utilitzi ha de ser tan rigorós com sigui possible. A diferència d’altres reunions valuoses sobre el procés, s’exposaran plantejame­nts que correspone­n a gairebé totes les mirades existents sobre el conflicte. Comencem.

Allò que es va produir durant la Tardor catalana –que té com a conseqüènc­ia més trista i paralitzad­ora l’empresonam­ent dels líders independen­tistes (fa un any que Sànchez i Cuixart són a la presó, i no hi haurien de ser)– caldria definir-ho com una crisi secessioni­sta. El seu descabdell­ament, amb la fallida declaració unilateral d’independèn­cia com a culminació, va provocar una situació del tot inèdita en el nostre context. La crisi constituci­onal es va convertir així en europea, en un moment en el qual –encara en l’ona expansiva del referèndum escocès– la secessió s’ha posat de nou sobre la taula plantejant dilemes pels quals no hi ha mecanismes de resolució establerts. Ni aquí ni enlloc. No n’hi ha perquè la secessió, per molts motius (pel respecte entre els estats, pel respecte de l’ordre internacio­nal, pel respecte als drets de ciutadania del conjunt de la població que forma del territori que es vol separar), no té cobertura en l’ordenament internacio­nal. Per això, sovint, per legitimar-la es parla del dret a l’autodeterm­inació, que sí té una cobertura legal però no per secessiona­r-se.

D’una manera general vam convenir que de la crisi de l’any passat se’n podien extreure algunes lliçons. La unilateral­itat s’ha convertit en una via morta, però la seva fallida no va acabar amb un conflicte que planteja unes demandes vives i que tampoc ha resolt la seva criminalit­zació –ningú sap veure enlloc la rebel·lió–. Aquest diagnòstic, assumit no per tots però gairebé (des de defensors de l’statu quo vigent fins a independen­tistes), podria utilitzar-se com un punt de partida. Però cal partir també d’una constataci­ó dura i que té una lògica maquiavèl·lica: les conseqüènc­ies de la resolució govername tal de la crisi no han generat una sit ció insostenib­le com temíem. I la seva permanènci­a, que només pot resoldre’s tro ant una fórmula que demana temps i aciència, a curt termini genera incentius a diverses forces amb legítim afany de govern que obtenen rèdits electorals de la polaritzac­ió intensiva de les posicions.

Què cal fer? Elaborar un procedimen­t innovador de resolució que permeti pactar els desacords. Una fórmula que, dins del marc assumit per les parts, canalitzi el conflicte inscrivint­lo en les palpitacio­ns del temps: l’afany d’eixamplame­nt democràtic que s’expandeix arreu demanant més reconeixem­ent i millor redistribu­ció del poder. No és fàcil i no es pot ser optimista, però no s’ha de defallir. I per començar a pensar en aquesta solució, abans que res, cal veure en la generosita­t una promesa de futur i entendre que primer de tot s’ha de reconstrui­r la confiança perda. A Florència, per uns instants, aquesta confiança, precària, va existir.

La secessió s’ha posat sobre la taula plantejant dilemes pels quals no hi ha mecanismes de resolució establerts

 ?? JOMA ??
JOMA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain