La Vanguardia (Català)

Dels Estats Units a Catalunya

‘Tot jazz’ fa un recorregut sobre aquest gènere musical al canal 33

-

Un recorregut per la història del jazz, des dels orígens als Estats Units fins a l’actualitat aquí a Catalunya, és la proposta Tot jazz, una sèrie documental que avui arriba al canal 33 a partir de les 23 h després que l’abril passat s’estrenés a la Xarxa de Comunicaci­ó Local, productora de l’espai juntament amb l’Institut Català d’Empreses Culturals.

Presentat pel crític Jaume Tauler, aquest programa és la primera vegada que una producció tracta la història del jazz des d’una perspectiv­a catalana i amb l’objectiu de difondre aquest estil musical i arribar al gran públic amb un gènere que sempre ha estat considerat minoritari.

La sèrie documental s’endinsa cada episodi en un passatge de la història del jazz nord-americà a través dels seus músics més emblemàtic­s juntament amb la història del gènere a Catalunya. En cada un dels deu capítols la música tindrà un paper cabdal, amb grups i intèrprets que donaran la melodia al programa.

L’origen del jazz és el primer capítol de la sèrie, i aborda el naixement del gènere a Nova Orleans. Després es dedicarà un episodi a Louis Armstrong i les cobles-orquestra-jazz, en què Ricard Gili, president de la Fundació Catalana de Jazz Clàssic, parlarà sobre la figura de Louis Armstrong i explicarà la marxa del jazz als anys vint de Nova Orleans a Chicago i el que això va suposar.

Un altre episodi de Tot jazz està dedicat a Sidney Bechet i el jazz europeu, en què es parla d’un dels clarinetis­tes i saxofonist­es soprano més importants de la història i s’analitza l’expansió del gènere cap a Europa. El quart capítol és Duke Ellington i les big band, que se centra en aquesta coneguda figura; el productor Jordi Suñol, que va tenir el privilegi de treballar amb ell, explicarà la seva vida.

Bessie Smith i Mississipí-Ebre Connection tracta sobre els dubtes de la connexió entre blues i jazz. La cantant de blues Big Mama Montse aclarirà dubtes i a més farà un retrat sobre Bessie Smith, la gran dama del gènere. També es descobrira­n les connexions que hi ha entre el delta del Mississipí i el de l’Ebre. Per la seva banda, Django Reinhardt i els Hot Clubs se centrarà en un dels personatge­s més eclèctics i imprevisib­les del gènere i a més Biel Ballester i Albert Bello, dos dels màxims exponents de l’estil a Catalunya, explicaran el gipsy, un dels estils de jazz.

En el lliurament següent, Count Basie i l’era del swing, els músics Joan Chamorro i Dani Alonso parlen sobre la figura d’aquest pianista, director d’orquestra i compositor. A més, es podrà veure la discogràfi­ca de Barcelona que ha recuperat i reeditat les gravacions de les orquestres i grups de jazz catalans dels anys trenta. Al vuitè capítol, Sarah Vaughan i les corals catalanes, es parlarà amb Ot Ordeig, gran coneixedor de l’artista, sobre els orígens d’aquesta cantant de gòspel. Ja a Catalunya, es descobreix com va néixer un fenomen artístic d’origen obrer com és el cant coral i que ha acabat convertint­se en un autèntic moviment.

El dos darrers episodis estan dedicats a Lester Young i la família dels saxos, un saxofonist­a que va ser un esperit lliure i va viure una història d’amor apassionad­a i platònica amb la cantant Billie Holiday, i a Charlie Parker i el bebop, una figura que va decidir que el jazz havia de deixar de ser un entretenim­ent per ser pura expressivi­tat.

 ?? XARXA ?? Jaume Tauler és el presentado­r d’aquest espai musical divulgatiu
XARXA Jaume Tauler és el presentado­r d’aquest espai musical divulgatiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain