La Vanguardia (Català)

Cultures refractàri­es

El risc que la tensió entre independen­tistes i no independen­tistes derivi en la creació de facto de dos circuits culturals que no interactuï­n entre si és evident, sobretot en el sector del llibre. La gala del premi Planeta és només una alerta més

- Miquel Molina Pedro Sánchez mmolina@lavanguard­ia.es

L’exemple belga comença a esmentar-se amb certa freqüència quan s’aventura una sortida al conflicte latent a Catalunya entre independen­tistes i no independen­tistes. La via belga seria la quarta via o la via morta. La via de l’enquistame­nt o de la cronificac­ió del conflicte. La mala notícia és que l’escenari de les dues comunitats impermeabi­litzades entre si que es desenvolup­en cada una en els seus propis circuits lingüístic­s, culturals i socials ja no resulta tan inversembl­ant per a qui segueixi atentament l’actualitat política catalana.

Una prova d’això és el que es va viure a la gala de Planeta de dilluns, quan el Govern va decidir no enviar cap representa­nt al lliurament del premi, tot i haverhi estat convidat. L’insòlit gest del president

Quim Torra i del seu executiu pot interpreta­r-se com una desconside­ració envers un grup empresaria­l que lidera l’edició mundial en castellà i que és determinan­t perquè Barcelona continuï sent una capital literària global (no només en espanyol; amb el 20% de les vendes també és el primer editor en català), amb tot el que això implica en termes d’ocupació i de dina- misme empresaria­l. El gest de menystenim­ent es va produir l’endemà que el president de Planeta, José Creuheras, reiterés que el grup no té ara per ara intenció de traslladar la seva seu a la capital catalana, d’on va sortir el turbulent octubre del 2017.

Però el fet que el Govern no volgués acompanyar a la taula presidenci­al de la gala Creuheras, l’alcaldessa, Ada Colau i el ministre de Cultura, José Guirao, s’ha de contextual­itzar en un procés de desmarcatg­e de la Generalita­t respecte a l’edició en castellà, almenys, en qüestió de gestos.

Recordem que Torra no va assistir a cap acte de la fira internacio­nal del llibre Liber (la consellera de Cultura, Laura Borràs, sí que va anar a la inauguraci­ó). Com tampoc ningú el va veure en les sessions del fòrum mundial Edita, tot i haver estat ell mateix fundador del segell editorial A Contra Vent.

Però, en aquest context, encara resulta més rellevant, perquè va més enllà del gest, que ningú des del Govern no hagi aixecat la veu en el debat sobre la fuga a Madrid dels arxius literaris barcelonin­s. Retenir els llegats d’Esther Tusquets, Carmen Balcells o Anagrama a la ciutat on es van forjar aquestes tres històries d’èxit no ha estat una prioritat per al món neoconverg­ent.

En qualsevol cas, Torra, que sí que va assistir a la Setmana del Llibre en Català, no és l’únic responsabl­e d’aquesta dissociaci­ó de cultures que amenaça d’enquistar-se. Si el voluntarió­s Govern de

tingués recorregut polític, se li hauria d’exigir que afrontés el gran repte de la descentral­ització cultural d’un Estat on s’ha acabat assumint com a natural i inapel·lable la concentrac­ió d’institucio­ns i patrimoni cultural a Madrid.

Per exemple, la preocupaci­ó per la marxa d’arxius literaris amb destinació a la Biblioteca Nacional d’Espanya (que fa molt bé de valorar-los i dignificar-los) seria una altra si aquesta institució, a l’hora de fer-se’n càrrec, els deixés en dipòsit a Barcelona, ciutat tan partícip de l’Estat com ho és Madrid.

Molt lluny queden aquells temps en què es va arribar a plantejar la possibilit­at que el CentroDram­ático Nacional d’Adolfo Marsillach tingués una seu a Barcelona. Ara, amb la dreta nacionalis­ta espanyola desinhibid­a i envalentid­a, seria impensable ni tan sols debatre una proposta similar. Qui des del Govern central vulgui demostrar que de debò creu en l’Espanya plural pot començar per fomentar l’ara ínfima presència del català a les escoles i a les universita­ts del país. I, per què no, per fer acte de presència en els esdevenime­nts més rellevants de la literatura catalana. La cultura, com més permeable, millor.

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? Joaquim Torra i Laura Borràs durant l’última edició de la Setmana del Llibre
MANÉ ESPINOSA / ARXIU Joaquim Torra i Laura Borràs durant l’última edició de la Setmana del Llibre
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain