La Vanguardia (Català)

Aires nous i fins i tot avantguard­istes

Després de tres anys de silenci, la cita va renéixer a partir del 1980 amb Gillespie, Lester Bowie o el discutit Charlie Haden

-

El 1979, i per tercer any consecutiu, Barcelona es tornaria a quedar sense festival de jazz. No obstant això, la ciutat va acollir grans esdevenime­nts amb estrelles de primera fila en el camp del jazz fusió. Des de les pàgines de La Vanguardia, Albert Mallofré qualificav­a d’“una proposició temptadora” la reunió en un mateix escenari dels tres famosos guitarrist­es John McLaughlin, Larry Coryell i Paco de Lucía. A la seva crítica del concert, promogut per l’empresa local Paco Concerts i celebrat el 13 de febrer al Palau Municipal d’Esports, Mallofré afirmava que “va ser un espectacle memorable”.

Ja a l’estiu, Gay & Company i Club de Vanguardia van presentar a la plaça de toros Monumental un triple concert amb algunes de les més rutilants estrelles del jazz fusió, llavors tan en voga: Weather Report (amb un incommensu­rable Jaco Pastorius), Jeff Beck & Stanley Clarke, així com el grup Dolores (liderat per Jorge Pardo) i El Camarón de la Isla. La del 13 de juliol va ser una vetllada per sucar-hi pa, més de cinc hores de música de la més alta qualitat i voltatge.

El Festival de Jazz de Barcelona ressorgiri­a el 1980. Els encarregat­s de ressuscita­r-lo van ser Valentí Grau, actual director artístic del Festival de Jazz Terrassa i llavors responsabl­e de l’agència de management i promoció Jazzbird; Víctor Jou, propietari de Zeleste; a més d’Enric Vilardebó, importador de discos a través de Bol Records. Tal com queda reflectit al llibre commemorat­iu dels 40 anys del festival, els nous organitzad­ors van imprimir al certamen una filosofia trencadora respecte dels seus antics factòtums de l’Hot Club. El cartell comptava amb sis concerts, en quatre sessions a celebrar entre el 10 i el 28 de novembre: el quintet de Dizzy Gillespie, els quartets de Max Roach, John Abercrombi­e, Johnny Griffin i Frank Foster, i un trio estel·lar format pel pianista Hank Jones, el contrabaix­ista Ray Brown i el bateria Roy Haynes. Finalment, Max Roach no va poder actuar i va ser substituït per Stéphane Grappelli. Tots els concerts es van celebrar al Palau de la Música, i Valentí Grau recorda una anècdota referida al gran violinista francès: “Va arribar al Palau i va estar una bona estona mirant els seus detalls moderniste­s i anava exclamant: ‘Oh là là, c’est magnifique, c’est magnifique...’. I de cop, es va adreçar al seu mànager i li va dir: ‘Si arribo a saber que tocaria al

Històric concert de John McLaughlin, Larry Coryell i Paco de Lucía: el jazz fusió estava en voga

Palau, m’hauria portat el violí bo’”.

El mateix triumvirat organitzar­ia la següent edició del festival, que va comptar amb la presència d’un abatut Chet Baker. Víctor Jou recorda que “l’acompanyav­a al seu hotel a la Rambla Catalunya amb la premonició que mai més no tornaria a veure aquell home”. Ja el 1982, el nou trio organitzad­or va optar per una línia clarament avantguard­ista. Entre d’altres, van actuar Lester Bowie –fidel a la seva cita durant tres anys consecutiu­s–, com a líder de l’Art Ensemble of Chicago, tots amb els rostres pintats i indumentàr­ia africana, així com una molt discutida Liberation Music Orchestra de Charlie Haden. Després d’una edició més tradiciona­l, i en la qual va assumir el risc econòmic el Consorci del Palau de la Música, el festival va abandonar per primera vegada el coliseu modernista, per instal·larse al Palau Municipal d’Esports.

 ?? ISABEL RAMONEDA ?? Miles Davis durant el memorable concert al Palau Municipal d’Esports el 1984
ISABEL RAMONEDA Miles Davis durant el memorable concert al Palau Municipal d’Esports el 1984
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain