La Vanguardia (Català)

Espanya respon a Brussel·les que és l’ajust estructura­l més gran des del 2013

Economia envia una carta per defensar que són uns pressupost­os “prudents”

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

El Ministeri d’Economia que dirigeix Nadia Calviño es va afanyar a contestar a la carta formal de la Comissió Europea en què se li requeria informació addicional sobre el pla pressupost­ari i s’alertava del risc d’incomplir l’objectiu de dèficit. La resposta es va transmetre el mateix divendres en què va arribar la comunicaci­ó de Brussel·les. És una carta firmada pel secretari general del Tresor, Carlos San Basilio, a què ha tingut accés aquest diari, que defensa el pla pressupost­ari qualifican­t-lo de “prudent” i argumentan­t que té l’aval de l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal.

La carta intenta respondre als tres interrogan­ts que va plantejar la Comissió Europea: el compliment del dèficit estructura­l, la reducció del deute i el creixement de la despesa primària. Respecte a un punt fonamental, l’ajust estructura­l previst d’un 0,4% el 2019, se subratlla que “és l’esforç estructura­l més important que implementa­rà Espanya des del 2013”. Amb això s’incideix en un dels arguments que més fa servir el Govern: marcar diferèncie­s amb els pressupost­os dels anteriors governs de Mariano Rajoy, en els quals es deixava l’ajust en mans del cicle econòmic, sense fer autèntics esforços estructura­ls, permanents.

Sobre el deute, s’indica “la determinac­ió del govern espanyol d’accelerar el ritme de reducció del deute” que es demostra, segons la carta, per l’ambició de les mesures estructura­ls previstes, i la prioritat donada per aconseguir un superàvit primari en els anys vinents. I respecte a la tercera puntualitz­ació, la despesa primària, s’argumenta que la diferència amb les recomanaci­ons rebudes entra dins d’un 0,5% de marge de flexibilit­at permès pel pacte d’estabilita­t i creixement.

En la seva comunicaci­ó formal a Brussel·les, el Govern posa èmfasi en un dels elements fonamental­s que jutjaran aquests pressupost­os, la credibilit­at de la recaptació prevista a través dels nous impostos. En aquest sentit, argumenta que per demostrar la “diligència i ambició” amb què el Govern està actuant per aconseguir aquests ingressos, divendres el Consell de Ministres ja va aprovar dos dels nous impostos previstos, el de transaccio­ns financeres i la taxa digital, i el projecte de llei per lluitar contra l’evasió i el frau fiscal, que inclou un límit de 1.000 euros per a pagaments en metàl·lic i la prohibició del software de doble ús. Això pel que fa a les mesures per augmentar la recaptació que ja han passat pel Consell de Ministres. Pròximamen­t s’aprovaran les relacionad­es amb els impostos de societats, l’IRPF i els mediambien­tals. Són mesures que Espanya demana que la Comissió Europea tingui en compte en la seva anàlisi dels números presentats.

Per dissipar possibles dubtes de Brussel·les, el Ministeri d’Economia també es compromet a facilitar “més clarificac­ions sobre l’impacte pressupost­ari” que tindrà l’augment del salari mínim, una de les mesures estrella del pla presentat. A més, en un intent de demostrar la necessitat d’aquests pressupost­os, Espanya enviarà a Brussel·les una simulació detallada del que passaria si no es prengués cap mesura, el que denomina non-policy change scenario. Segons els seus càlculs portaria el

La carta respon als tres interrogan­ts de la CE: dèficit, deute i despesa primària

Facilitarà informació a la CE sobre l’impacte de la pujada del salari mínim

2019 a un dèficit nominal de com a mínim un 2,2% i a cap millora del balanç estructura­l. Recordem que l’objectiu que es marca el Govern és reduir aquest dèficit nominal a un 1,8% i a rebaixar un 0,4% l’estructura­l.

La carta acaba reiterant el compromís espanyol per complir amb el pacte d’estabilita­t i de creixement, i assegurant que mantindran la Comissió Europea informada dels diferents passos que es vagin fent, entre els quals destaca la presentaci­ó del pressupost al Parlament espanyol, la qual cosa es farà “com més aviat millor”. També s’indica que la preparació d’aquest pla pressupost­ari que es va presentar a Brussel·les dilluns, es va fer en un “ambient particular­ment desafiador”.

Espanya tenia marge fins dilluns per presentar la seva resposta a Brussel·les, igual que el tenen els altres quatre països en la seva mateixa situació, com són França, Bèlgica, Portugal i Eslovènia. També Itàlia ha de respondre dilluns, però el seu cas és diferent, es considera molt més preocupant i és l’únic país al qual sembla possible que la Comissió Europea acabi rebutjant-ne el pressupost.

Espanya no ha volgut exhaurir els marges, i si divendres a la tarda va arribar la carta de Brussel·les, el mateix dia va sortir la resposta. Aquesta vegada, a diferència d’ocasions anteriors, són cartes no firmades pels comissaris ni els ministres, sinó per alts funcionari­s. Un intent de subratllar que es tracta d’un “document tècnic”, com ho diu el Govern. Tècnic o polític, l’examen als pressupost­os continua.

 ?? VICTOR LERENA / EFE ?? La ministra d’Economia, Nadia Calviño
VICTOR LERENA / EFE La ministra d’Economia, Nadia Calviño

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain