La Vanguardia (Català)

La indústria pateix pels costos de l’electricit­at

“Som industrial­ment vulnerable­s”, diuen els grans consumidor­s

- DOLORS ÁLVAREZ Barcelona

L’última setmana ha estat intensa en males notícies per a la indústria espanyola. Diverses multinacio­nals han anunciat el tancament de plantes i algunes, com la nord-americana Alcoa, han provocat fins i tot una vehement reacció política, dels governs de Madrid i de les autonomies afectades (Astúries i Galícia en aquest cas). Alcoa ha decidit tancar dues de les seves tres fàbriques espanyoles, fet que suposa suprimir 700 llocs de treball, i ho atribueix en gran part a la pujada dels seus costos energètics.

La inquietud és gran ja que coincideix amb una onada de tancaments de fàbriques. Entre ells el de mexicana Cemex –prescindei­x de dues de les seves set plantes–, que també posa de manifest els costos energètics, tot i que també és conegut que a Espanya sobren instal·lacions productive­s i capacitat de produir ciment ja que el seu consum continua gairebé a la meitat del que va ser abans de la crisi. Abans, i per altres motius, hi va haver el tancament de la danesa Vestas a Lleó, on dona feina a 372 persones.

I una altra incertesa enorme se centra en la planta de Ford a Almussafes, després que el fabricant dels Estats Units anunciés una revisió en profundita­t del seu negoci a Europa. A Catalunya s’espera que Nissan trobi una solució per a la seva infrautili­tzada planta barcelonin­a.

El de l’automòbil és un dels sectors més sensibles als costos energètics, com admet el professor d’Eada Joan Tarradella­s, que assenyala que “el cost de l’energia ha pujat una mitjana d’un 20% en un any i això està perjudican­t molt les químiques, molts proveïdors d’automoció, la siderúrgia i la metal·lúrgia en general”. Els grans consumidor­s han donat la veu d’alarma, però el problema també afecta amb cruesa un bon nombre de pimes. Proteccion­isme a part, l’energia seria ara per ara l’aspecte més negatiu de la competitiv­itat industrial.

Després de l’esclat del conflicte d’Alcoa, diverses associacio­ns sectorials, des de l’automoció, la siderúrgia, les papereres o els grans distribuïd­ors d’Anged, han fet crides reclamant mesures per abaixar el cost de l’electricit­at. També ha entrat en el debat Juan Rosell, president de la CEOE, que defensa una rebaixa de primes i impostos per poder ajustar més bé la factura elèctrica als costos de generació i distribuci­ó. Segons Rosell, les comparacio­ns internacio­nals deixen clar que a Espanya l’electricit­at “és més cara”.

“El referent industrial europeu és Alemanya i allà els costos són més baixos”, destaca Fernando Soto, director general de l’Associació Espanyola d’Empreses amb Gran Consum d’Energia (AEGE). Són les anomenades indústries electro-intensives (siderúrgiq­ues, metal·lúrgiques i químiques) en les quals l’energia representa aproximada­ment un 50% dels seus costos, molt per sobre de la mà d’obra. Per tractar-se de grans

Automoció, químiques, siderúrgiq­ues i grans magatzems demanen rebaixar els preus

clients, paguen preus més baixos que la resta de consumidor­s. “Però encara amb el descompte, el sobrecost del nostre subministr­ament elèctric és d’un 30% en comparació amb Alemanya”, afirma Soto, que reclama una reforma a fons del sistema de fixació dels preus a Espanya, la qual cosa inclou peatges, despeses per emissions de CO2 i una altra sèrie de conceptes que compliquen la factura. “Som industrial­ment vulnerable­s”, insisteix Fernando Soto.

Pel Govern, tot i això, el cas Alcoa no es pot atribuir als costos de l’electricit­at, sinó a altres problemes estructura­ls de l’empresa. Des del Ministeri per a la Transició Ecològica que dirigeix Teresa Ribera s’insisteix que aquesta empresa s’ha beneficiat de bonificaci­ons en aquests costos que sumarien 1.000 milions d’euros en els últims deu anys, gràcies a les anomenades subhastes d’interrompi­bilitat, el sistema que permet pagar menys a les empreses que accepten que se’ls talli el subministr­ament per necessitat­s del sistema elèctric.

 ?? CABALAR / EFE ?? Manifestac­ió contra el tancament d’Alcoa ahir a la ciutat d’A Coruña
CABALAR / EFE Manifestac­ió contra el tancament d’Alcoa ahir a la ciutat d’A Coruña

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain