La Vanguardia (Català)

La confusió sobre els préstecs hipotecari­s creix entre els clients

Alguns contribuen­ts ja es neguen a abonar la taxa a les comunitats autònomes

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

J.C. va firmar una hipoteca juntament amb la seva parella dilluns en una notaria del centre de Barcelona. Divendres, després de sortir la decisió, va saber que la gestoria encara no havia fet el pagament de l’impost d’actes jurídics documentat­s (AJD) i els va demanar via burofax que no el fessin efectiu. La veritat és que des de dijous, una sentència del Suprem exonera els clients a pagar aquest impost i força els bancs a assumir-lo. La decisió posterior de revisar la sentència ha submergit encara més en el caos els clients.

A.G. va firmar la seva hipoteca a finals de juliol. La gestoria –contractad­a pel banc– encara no li ha facilitat el comprovant de pagament de l’impost d’AJD. No sap si ha de reclamar ni a qui.

La recomanaci­ó del Registre d’Economiste­s Assessors Fiscals (REAF) del Consell General d’Economiste­s és que “mentre no s’aclareixi definitiva­ment el subjecte passiu que ha de satisfer el tribut, només aquells prestatari­s per a qui el període de prescripci­ó pugui complir-se de manera imminent” són els que haurien de sol·licitar “la devolució d’ingressos indeguts a la correspone­nt Administra­ció autonòmica, mentre que a la resta els recomanem que esperin la solució definitiva”. Aquest col·lectiu que està a punt de veure com prescriu el seu dret a la reclamació són aquells que van firmar el préstec hipotecari “en la segona quinzena de setembre del 2014, perquè la prescripci­ó és imminent per a ells”.

El fet que la meitat dels grans bancs espanyols hagi retirat de les seves respective­s pàgines web la informació comercial correspone­nt a les hipoteques tampoc ajuda a aclarir la situació i genera dubtes sobre el futur tant dels clients amb oferta en ferm com els que no la tenen encara. Divendres no tots els bancs van actuar de la mateixa manera, ja que n’hi ha alguns que van assumir el pagament d’aquest impost mentre d’altres van fer que ho pagués el client. Com que existeix un termini de 30 dies per abonar aquesta taxa encara queda marge per prendre la decisió definitiva.

Ahir el ministre de Foment, José Luis Ábalos, va declarar des de Santander en relació amb la polèmica de l’impost de les hipoteques que “el que importa és que s’aclareixi la qüestió”, ja que “això dona seguretat jurídica als consumidor­s i també als bancs”, informa Efe.

Mentrestan­t ahir l’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Asseguranc­es (Adicae) va dur a terme diferents accions informativ­es a més de 27 ciutats espanyoles per donar explicacio­ns als afectats. Al marge dels actes d’ahir, l’associació va convocar diverses assemblees simultànie­s dilluns vinent en totes les comunitats autònomes per donar informació i organitzar-se. L’associació de consumidor­s va detallar que, amb aquestes mobilitzac­ions, provarà d’organitzar una jornada “de portes obertes” a totes les seves seus i oficines.

 ?? GETTY ?? La meitat de les entitats revisen l’oferta comercial
GETTY La meitat de les entitats revisen l’oferta comercial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain