La Vanguardia (Català)

Pla dels Mossos per patrullar més a Ciutat Vella

La policia catalana reorganitz­arà la seva dotació a Barcelona per atendre el barri més insegur

- MAYKA NAVARRO

La Junta de Seguretat de Barcelona va aprovar ahir un pla policial per aturar el preocupant increment de la delinqüènc­ia a Ciutat Vella consistent a reorganitz­ar la plantilla dels Mossos de la ciutat perquè patrullin més en aquest districte.

Es coneix com a ubiqüitat la facultat que presenta una determinad­a persona per ser present en dos llocs diferents i al mateix moment.

A partir de l’1 de novembre els Mossos d’Esquadra engegaran a Barcelona el dispositiu Ubic, una aposta arriscada del comissari Carles Anfruns amb què es multiplica­rà la presència d’uniformats als carrers on ara com ara hi ha més insegureta­t i més es necessiten: Ciutat Vella i l’Eixample.

El dispositiu no implica l’arribada de més policies a la ciutat, entre altres coses perquè no hi hauria d’on treure’ls. La capital catalana té un greu dèficit d’agents que l’últim any li ha impedit dedicar-se a la prevenció, però la resta d’indrets de Catalunya tampoc no en van sobrats.

D’on sortiran, llavors, aquests nous policies uniformats que ja s’estan deixant veure a Ciutat Vella? De Barcelona mateix, però després d’una reestructu­ració profunda que ha dissenyat el comissari Anfruns amb el seu equip de la regió policial de Barcelona perquè, a partir de l’1 de novembre, els veïns del Raval, la Barcelonet­a o la Ribera es creuin amb més mossos als seus carrers. Això sí: aquests mossos deixaran de fer altres coses. No es tracta de deixar de patrullar a Sant Andreu o Nou Barris; es tracta de ressituar policies que estaven fent tasques molt concretes de vigilància. Aquestes altres tasques que tenen menys a veure amb el dia a dia dels ciutadans es deixaran de fer.

Aquest dilluns l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va presidir la Junta de Seguretat de Barcelona. No hi va poder assistir el conseller d’Interior, Miquel Buch, perquè es va llevar amb febre, i el secretari general del departamen­t, Brauli Duart, va assumir la representa­ció del Govern.

La trobada va ser llarga i profitosa. La feina principal ja estava feta després que les últimes setmanes el comissiona­t de Seguretat de l’Ajuntament, Amadeu Recasens, Duart i el director dels Mossos, Andreu Martínez, haguessin aconseguit desencalla­r els múltiples obstacles institucio­nals que no han ajudat els últims mesos.

Ahir totes dues administra­cions, la municipal i l’autonòmica, es van presentar plegades en públic assumint que només de manera coordinada i lleial poden afrontar el greu problema d’insegureta­t que pateix Barcelona des de fa mesos.

Colau es va mostrar més que satisfeta, eufòrica. Per primera vegada d’ençà que és alcaldessa té d’interlocut­or uniformat als Mossos un comissari que ja ha rebut al seu despatx dos cops i amb qui parla directamen­t per telèfon. I que, a més, assumeix sense complexos que la policia catalana ha de recuperar l’espai que durant els últims mesos ha cedit a la Guàrdia Urbana per multitud de factors: manca de personal, una crisi emocional i estructura­l gravíssima de la institució, i una falta de lideratge en els comandamen­ts policials de la zona.

Aquest octubre ja s’ha començat a posar en marxa, a tall de prova, el dispositiu Ubic. I tant els comandamen­ts de la zona com els de la comissaria de Ciutat Vella estan més que satisfets amb els resultats.

Ja s’ha provat, per exemple, als carrers Riera Baixa i Hospital del barri del Raval, al carrer Assaonador­s de la Ribera, i a la plaça de la Maquinista de la Barcelonet­a. A aquests punts s’hi van desplaçar policies de l’Arro (Àrea de Recursos Operatius) o els Guilla, el grup de motos dels Mossos. L’objectiu és centrar-se en un tram concret d’un carrer. Mentre hi ha els policies, se sol·licita la documentac­ió a gairebé tothom que transita per la zona, i s’escorcolla qualsevol persona que pugui generar dubtes de portar a sobre una arma blanca. I es fa sense complexos.

El dispositiu es dirigeix des de la comissaria de Ciutat Vella. Els policies sempre van acompanyat­s d’un comandamen­t del districte, a més d’agents de proximitat o de seguretat ciutadana que coneixen bé el barri i aprofiten per parlar amb els comerciant­s i explicar-los en què consisteix el dispositiu.

Les primeres reaccions no s’han fet esperar. Els comandamen­ts policials de Barcelona asseguren que aquesta saturació puntual d’uniformats als punts més conflictiu­s ha provocat, ja d’entrada, un descens d’incidents i de delictes. “Per primera vegada en molts mesos tornem a fer tasca de prevenció”,

CANVI D’ESCENARI La Junta de Seguretat segella un nou període de col·laboració entre Ajuntament i Govern

MOLTA PRESSIÓ

El pla es desplega en trams de carrers on s’identifiqu­en i s’escorcolle­n sospitosos

insisteixe­n. I els veïns es tornen a creuar amb mossos uniformats als seus carrers.

Hi ha una frase que el comissari Anfruns va pronunciar en la Junta de Seguretat i que després va citar Colau durant la roda de premsa. El policia es va comprometr­e a eliminar les zones fosques d’alguns carrers de Barcelona per “tornar a omplir-les de llum i de color”. El dispositiu pretén eliminar la sensació d’impunitat que determinat­s delinqüent­s ja sentien a Barcelona, a més de combatre decididame­nt la tinença d’armes blanques. “D’un temps ençà, determinad­es persones s’havien acostumat a sortir de casa amb una navalla a sobre, per atacar o per defensar-se, i això s’ha d’acabar”, insisteix un responsabl­e policial consultat.

La irrupció del nou equip policial al capdavant de Barcelona preseguret­at tén comportar més canvis. Brauli Duart va apuntar la necessitat de revisar els convenis de col·laboració entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra que es van firmar el 2005 i que, a parer de totes les parts, han quedat completame­nt obsolets. Hi ha consens que cal un nou model de seguretat pública a la ciutat de Barcelona.

Els pròxims temps seran interessan­ts. Els Mossos volen recuperar el lideratge de la lluita contra la in- que havien perdut a Barcelona i que va empènyer la Guàrdia Urbana a fer un sobreesfor­ç assumint tasques més pròpies de la policia catalana. Anfruns s’ha compromès amb Colau que Barcelona tindrà més mossos uniformats treballant als punts més conflictiu­s.

El punt més tens d’aquesta nova negociació sobre el que haurà de fer cada policia en un futur no gairelluny­à serà la investigac­ió. La Guàrdia Urbana no renunciarà tan fàcilment a continuar investigan­t, i els Mossos els proposaran que ho facin però sota la seva tutela, integrats als seus grups d’investigac­ió i després de tornar a passar per l’escola de policia per ampliar la seva formació.

Una cosa semblant ja funciona des de fa mesos a Ciutat Vella i des de fa menys temps a l’Eixample. A la primera hi ha tres guàrdies urbans que treballen a la comissaria de Nou de la Rambla integrats completame­nt al grup que investiga els narcopisos. I a la plaça Espanya van arribar fa poc dos agents municipals per treballar en una investigac­ió de salut pública. “Les nostres comissarie­s dels districtes estan obertes a tots els guàrdies urbans que vulguin venir a treballar amb nosaltres, perquè ens falten mans i són molt ben rebuts. Però amb el nostre model i sota la nostra tutela, perquè la competènci­a és nostra”, adverteixe­n les mateixes fonts de la policia catalana.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Més presència uniformada. Una patrulla dels Mossos a la rambla del Raval, ahir al matí
CÉSAR RANGEL Més presència uniformada. Una patrulla dels Mossos a la rambla del Raval, ahir al matí
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain