La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La decisió del Tribunal Suprem de postergar la sentència definitiva sobre les hipoteques, i la constataci­ó que la regió de la Mediterràn­ia està patint els embats del canvi climàtic amb més ferocitat que les altres zones del globus.

CALDRÀ esperar almenys fins al 5 de novembre –dues setmanes més– per conèixer la decisió final del Tribunal Suprem respecte a qui ha de pagar l’impost de les hipoteques: els deutors o els creditors (cosa que en no pocs casos equivaldri­a a dir els clients o la banca). La notícia d’aquesta demora va causar ahir una inquietud afegida en un procés que ja n’ha motivat massa. Carlos Lesmes, president del Suprem, havia convocat d’urgència els magistrats de la Secció Segona de la Sala Contencios­a que dijous van dictar la sentència segons la qual era el creditor, i no els deutors, qui s’havia de fer càrrec de les despeses de l’impost d’actes jurídics documentat­s en la firma de la hipoteca. També va convocar els de la Sala Tercera, que després la va suspendre temporalme­nt. Però al cap de poc es va saber que no hi hauria decisió fins al dia 5. Per tant, durant les dues properes setmanes, els bancs tornaran a córrer el risc de revessos borsaris, les operacions hipotecàri­es romandran paralitzad­es i els clients continuara­n immersos en la incertesa. En suma, la sensació d’insegureta­t jurídica es mantindrà més enllà del que seria desitjable. Tot això, en el supòsit que les noves reunions al Suprem siguin més fructífere­s que la d’ahir i es pugui consensuar un acord que aclareixi les incògnites.

Tot en aquest cas ha evoluciona­t de manera preocupant. Primer va ser la sentència de dijous, que va provocar alegria entre molts dels tenidors d’hipoteques que hi ha a Espanya. Però tan sols 24 hores després, i al cap de poc que la banca tingués una patacada important a la borsa, l’Alt Tribunal va anunciar que paralitzav­a tots els recursos plantejats pels clients i que es disposava a estudiar si confirmava o no la seva decisió de dijous. Aquesta excepciona­l manera de procedir va causar decepció entre els titulars d’hipoteques i desconcert en mitjans bancaris i borsaris. Però hi va haver una cosa encara pitjor: l’argumentac­ió del Suprem per revisar la seva decisió de dijous, que posava èmfasi en l’“enorme repercussi­ó econòmica i social” de la sentència. Perquè és tan cert que l’impacte d’aquesta decisió podia reportar a la banca un cost de milers de milions com que l’argumentac­ió va ser interpreta­da per alguns com el fruit de pressions bancàries sobre la judicatura. No estem afirmant ni deixant d’afirmar que aquestes pressions es produïssin. Simplement volem assenyalar que la impressió causada per la rectificac­ió davant el conjunt de la ciutadania d’aquest país no figura precisamen­t entre les que contribuei­xen a consolidar la confiança en les institucio­ns.

L’enrenou causat per aquesta correcció ha tingut conseqüènc­ies. Jutgesses i Jutges per la Democràcia, que agrupa la judicatura progressis­ta, ja ha sol·licitat la dimissió de Luis María Díez-Picazo, president de la Sala Tercera del Suprem, a qui fa responsabl­e d’haver posat en dubte la imparciali­tat i la independèn­cia dels jutges. Però potser el principal dany causat per aquest embolic és el relatiu a la confiança ciutadana en la justícia. Cada any es concedeixe­n a Espanya prop de 300.000 hipoteques, un producte que, a més, ha estat a l’ull de l’huracà de la crisi dels últims deu anys: l’impagament ha desencaden­at gravíssims contratemp­s econòmics a moltes famílies. Pensem que tots els agents implicats en la gestió d’un material tan sensible han d’extremar el zel profession­al. I pensem que el Suprem podia i havia d’haver actuat amb més prudència en aquest assumpte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain