La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central insta els fiscals a ser prudents i nega pressions

L’Executiu desmenteix purgues a la cúpula del ministeri públic Diu a Anticorrup­ció que denunciï qualsevol coacció

- JOSÉ MARÍA BRUNET CARMEN DEL RIEGO Madrid TONI BATLLORI

El Govern central va passar ahir al contraatac davant les crítiques per la renovació de llocs clau de la Fiscalia fetes paral·lelament a les denúncies de les “pressions” que patirien els fiscals encarregat­s d’investigar delictes de corrupció. L’Executiu nega de mig a mig la idea que hi ha hagut una “purga” a la cúpula de la carrera fiscal, una expressió utilitzada per dirigents del PSOE, que van anunciar que demanaran la dimissió del fiscal general de l’Estat, Juan Manuel Maza, si en la seva compareixe­nça parlamentà­ria de la setmana que ve no dona explicacio­ns convincent­s sobre els relleus a la Fiscalia.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ahir va optar per no participar en el xoc, i es va limitar a posar a les mans de La Moncloa dades sobre el nombre de fiscals que continuen al seu lloc, davant els que són renovats. La conclusió és que la continuïta­t s’imposa entre els fiscals de sala –la categoria superior de la carrera–, on continuen vuit dels titulars dels onze llocs en què era possible la renovació.

Catalá va transmetre aquestes dades a Presidènci­a, i el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, després del Consell de Ministres va fer una “crida a la contenció” a l’hora d’“avaluar i valorar les sentències”. I es va adreçar no només als polítics, que ho considera important perquè després serveix perquè d’altres manifestin les seves opinions, sinó també als fiscals, després de les denúncies del fiscal de Múrcia.

Al Govern central li van preocupar molt especialme­nt les declaracio­ns del fins ara cap de la Fiscalia, Manuel López Bernal, que va denunciar les pressions dels fiscals que investigue­n polítics per corrupció. Però va considerar que el mateix Bernal va diluir completame­nt l’assumpte amb successive­s matisacion­s al llarg del dia. En tot cas, aquesta substituci­ó estava prevista des de l’etapa anterior, amb Consuelo Madrigal al capdavant de la Fiscalia General.

Per al Govern del PP, és important deixar clar que la renovació de fiscals s’ha dut a terme respectant les regles que preveuen aquest tipus de decisions. I destacar que l’opinió del Consell Fiscal, com a màxim òrgan consultiu de la carrera, s’ha tingut molt en compte.

En aquest sentit, el portaveu del Govern va defensar el nomenament dels fiscals, perquè és un mecanisme “taxat en la llei”, i es va fer una vegada sentit el Consell Fiscal, “format per fiscals de carrera escollits per les associacio­ns de fiscals”, amb nomenament­s que es fan tenint en compte el mèrit i la idoneïtat. Amb aquesta puntualitz­ació, Méndez de Vigo també va demanar contenció als fiscals, “i si saben de pressions o conductes delictives” ho han de posar en coneixemen­t de la Fiscalia per escrit. Malgrat la polseguera aixecada, el portaveu fa una valoració positiva de les sentències del cas Urdangarin i del cas de les targetes black, “que a Espanya l’Estat de dret funciona, que la llei és igual per a tothom, i al final els casos de corrupció acaben amb una sentència dictada pels jutges, que són independen­ts”.

El problema, en tot cas, continua centrat en la direcció de les Fiscalies d’Anticorrup­ció i l’Audiència Nacional. L’oposició se centrarà en els “nuclis sensibles”, en què creu que s’han volgut col·locar fiscals receptius als interessos de l’Executiu.

L’Executiu subratlla que s’han respectat totes les regles sobre els relleus de fiscals

L’oposició creu que es vol reconduir la Fiscalia de l’Audiència i Anticorrup­ció

 ?? PABLO MARTÍN / EFE ?? El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza
PABLO MARTÍN / EFE El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain