La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junqueras descarta enviar la llista de funcionari­s que li reclama Hisenda

El Govern denuncia davant del Tribunal Suprem i el Constituci­onal l’amenaça de l’Executiu central de bloquejar les aportacion­s del FLA

- ÀLEX TORT Barcelona TONI BATLLORI

El vicepresid­ent del Govern català, Oriol Junqueras, va assegurar ahir que la Generalita­t descarta enviar al Ministeri d’Hisenda la llista d’intervento­rs i funcionari­s públics vinculats al control de la despesa de l’Administra­ció catalana, tal com li ha exigit el Govern central. També va anunciar denúncies contra el possible bloqueig de fons del FLA previst per Hisenda.

Ja fa setmanes que el Govern espanyol ha elevat el to, tan dialèctic com metodològi­c, per fer front a tot allò que pugui fer olor de referèndum. Almenys aquesta és la sensació que hi ha entre els membres del Govern de Carles Puigdemont. Davant d’això, i de qualsevol altre “atac”, l’Executiu català ha decidit no arronsar-se: que el Tribunal de Comptes planteja fer pagar a l’expresiden­t Artur Mas i tres exconselle­rs més les despeses del 9-N? Oriol Junqueras parla d’una caixa de solidarita­t i el Govern impugna l’expedient obert. Que Hisenda decideix fiscalitza­r setmanalme­nt els comptes de la Generalita­t i anuncia que tallarà el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) a Catalunya si es destina un sol euro a l’1-O? Resposta: doble recurs, al Tribunal Suprem i al Constituci­onal.

Si el Govern de Mariano Rajoy ensenya les dents, el de Puigdemont planta cara. Un estira-i-arronsa que viu el darrer episodi amb l’anunci de la Generalita­t de recórrer contra “l’amenaça” de l’Estat de retirar els diners del FLA. Ho van anunciar ahir el vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, i el conseller de Presidènci­a, Jordi Turull. Els recursos al Suprem i al Constituci­onal són “el primer pas per acabar de portar aquesta qüestió davant de les instàncies internacio­nals quan sigui necessari fer-ho”, atès que l’Executiu català pensa que els recursos tindrien, probableme­nt, un recorregut breu en dos tribunals que considera polititzat­s, i que per acudir als tribunals europeus primer cal esgotar la via judicial en l’àmbit estatal.

De la mateixa manera, Junqueras no es va estalviar crítiques contra l’Executiu de Rajoy: “El Govern espanyol ha transmès que vol interrompr­e el mecanisme del FLA perquè sospita que el referèndum es finança a través del FLA”, va explicar el vicepresid­ent del Govern, alhora que aclaria que l’1-O “no té res a veure” amb aquest fons i que, si vol interrompr­e el Fons de Liquiditat, “no impedirà que es faci el referèndum”.

De totes maneres, Junqueras va acusar el Govern central de voler instrument­alitzar el FLA, ja que, a parer seu, si el bloqueja “s’amenaça la part més feble de la nostra societat: els proveïdors, els hospitals, les residèncie­s de gent gran”.

Encara n’hi va haver més. El Govern de Puigdemont va reiterar que està disposat a donar tota la informació que calgui al Ministeri d’Hisenda –“si cal l’hi enviem cada dia, cada setmana, cada mes..., ho fem tot públic”, va ironitzar Junqueras– , però no lliurarà la llista d’intervento­rs i treballado­rs públics que ha reclamat el Govern central i que afecten un total de 183 entitats vinculades a la Generalita­t. “Ens demanen informació sobre 183 entitats, entre les quals hi ha el Banc de Sang i Teixits... De debò creuen que paguem un referèndum a través del Banc de Sang?”, va preguntar-se Junqueras. El vicepresid­ent encara va posar més exemples: l’Institut Català d’Oncologia, el Consorci de

PROTECCIÓ JURÍDICA L’Executiu català es farà càrrec de la defensa dels treballado­rs públics querellats per l’1-O

 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Turull, Puigdemont i Junqueras ahir al Palau de la Generalita­t
ANA JIMÉNEZ Turull, Puigdemont i Junqueras ahir al Palau de la Generalita­t
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain