La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jaime Caruana

EXGOVERNAD­OR BANC D’ESPANYA

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Jaime Caruana, exgovernad­or del Banc d’Espanya entre el 2000 i el 2006, no va admetre ahir cap responsabi­litat personal en la crisi financera i immobiliàr­ia espanyola que es va forjar, en bona mesura, durant el seu mandat.

El governador del Banc d’Espanya entre el 2000 i el 2006, Jaime Caruana, va provar de defensarse ahir davant la comissió sobre la crisi financera de les acusacions d’inacció del supervisor davant la bombolla immobiliàr­ia i de crèdit que es va gestar a començamen­ts de segle. I que va contribuir a complicar la gran recessió anys més tard. En descàrrec seu, el màxim responsabl­e del Banc d’Espanya amb governs de José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero va assenyalar directamen­t els qui dirigien bancs i caixes estalvi. “La responsabi­litat de gestors i òrgans de govern no pot ser substituïd­a per cap supervisor; alguns van prendre més riscos i ho van gestionar pitjor”, va assegurar, per afegir més tard: “El Banc d’Espanya no era qui concedia els crèdits”.

L’exgovernad­or es va mantenir ferm en la defensa de l’actuació del supervisor, amb escasses aparences d’autocrític­a. “El Banc d’Espanya sí que va actuar i amb iniciative­s innovadore­s en d’altres països, encara que va ser insuficien­t”, va opinar des d’un principi Caruana, que va qualificar la tasca de supervisió de “molt activa”. A més, va destacar que van advertir “reiteradam­ent” dels riscos, com la rebaixa en l’exigència en la concessió d’hipoteques o la imparable pujada dels preus de l’habitatge. Així, va indicar que en aquella època les entitats financeres van rebre 110 escrits i 473 observacio­ns del Banc d’Espanya. Van actuar “amb la legislació vigent i la informació disponible”, va precisar. Al llarg les tres hores de compareixe­nça, l’anàlisi de l’exgovernad­or va girar entorn de la impossibil­itat de preveure una recessió “de dimensions descomunal­s”, en la qual es van combinar els desequilib­ris interns acumulats –ràpid endeutamen­t del sector privat per la bombolla immobiliàr­ia i forta dependènci­a del finançamen­t exterior– i factors externs “magnificad­ors” –llegeixi’s, la crisi internacio­nal que va arrencar amb Lehman Brothers i, sobretot, la de l’euro el 2012–.

Segons l’actual director general del Banc de Pagaments Internacio­nals, el supervisor va avisar de la necessitat d’aplicar polítiques fiscals més estrictes, de la pèrdua de competitiv­itat i va reclamar reformes estructura­ls. En línia amb l’informe sobre la crisi financera presentat fa unes setmanes pel governador Luis María Linde, Caruana va insistir que li faltaven instrument­s per contribuir a aturar la situació.

Va opinar que el paper del Banc d’Espanya “va ajudar a reduir l’impacte de la crisi”, però no va poder evitar-la. Durant la seva compareixe­nça, va destacar de forma reiterada entre els encerts del supervisor el fet d’haver decidit que els bancs realitzess­in provisions contracícl­iques. Aquesta mesura, va assegurar, “va atorgar entre un i dos anys de marge per afrontar els problemes”. També va aprofitar per recordar que en el seu moment havia criticat la governança de les caixes d’estalvis i va assenyalar que l’esmentada matèria requeia en les competènci­es de les comunitats autònomes. No van ser capaços de veure els senyals?, van inquirir els difede rents portaveus dels grups. “El Banc d’Espanya estava més preocupat que el que deia l’FMI. Però quan les entitats compleixen els requisits legals és molt difícil que l’actuació del Banc d’Espanya sigui efectiva”, va al·legar Caruana. I va apuntar que hi ha “més capacitat d’actuació” si hi ha incomplime­nts, així com és més difícil reclamar contenció pressupost­ària quan existeix superàvit.

Es podia haver fet més? “No teníem el llibre”, va argumentar el màxim responsabl­e del supervisor entre el 2000 i el 2006, postil·lant que: “A posteriori, tot és més fàcil”.

L’oposició va interrogar Caruana també per possibles pressions dels governs del PP i socialista amb què va coincidir, i aquest les va negar amb rotunditat: “No vaig tenir cap conflicte amb cap dels dos. No vaig rebre cap trucada ni per demanar que fes moltíssim més ni per dir-me ‘escolta, ai-

 ??  ??
 ??  ??
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Jaime Caruana, durant la compareixe­nça d’ahir en la comissió sobre la crisi financera
EMILIA GUTIÉRREZ Jaime Caruana, durant la compareixe­nça d’ahir en la comissió sobre la crisi financera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain