La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Rei apel·la a la unitat del 92

“Davant el món i davant de nosaltres mateixos vam demostrar el que som capaços de fer”

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Barcelona

Felip de Borbó va exercir ahir de Rei i d’esportista. Davant el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, i la vicepresid­enta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va apel·lar a l’esperit d’unitat i concòrdia que va fer possible l’èxit dels Jocs Olímpics del 92 com a fórmula per superar els reptes actuals i va recordar emocionat el seu paper com a banderer de l’equip olímpic espanyol. En català, i després d’agrair el paper fonamental de Joan Antoni Samaranch i Pasqual Maragall, el Rei va fer una crida per “sumar l’esforç de tots”.

El Rei va participar al matí en la celebració del 30è aniversari del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès i, a la tarda, va anar a la recepció que l’Ajuntament va oferir al palauet Albéniz, residència, a més, en la qual s’allotja en les seves estades a Barcelona.

El cap de l’Estat va aprofitar l’ocasió per, com va dir, “ampliar el focus” i recordar que si fa unes setmanes es van commemorar les primeres eleccions generals el 1977, que van suposar un punt de partida per a una nova etapa en la història d’Espanya, la celebració dels Jocs a Barcelona va ser una de les fites dins d’aquesta trajectòri­a ascendent “que van confirmar l’encert del camí que havíem iniciat”. Després de pronunciar unes paraules en anglès i seguir en castellà, el Rei va parlar en català per assegurar que els Jocs Olímpics van posar de relleu “davant el món i davant de nosaltres mateixos” el que som capaços de fer “quan sumem l’esforç de tots” i va destacar “la unitat de tots al voltant d’un projecte que va disposar de la col·laboració entre totes les administra­cions; l’aportació dels voluntaris i l’empenta d’un poble feliç i orgullós”.

Si al matí les seves paraules van contenir un missatge institucio­nal, a la tarda no va poder evitar referir-se a la “profunda emoció” que va sentir com a banderer. “Era el moment que havíem esperat i no podíem fallar”, va recordar. “A l’estiu del 92 tot Espanya mirava Barcelona amb confiança i, quan van acabar els jocs, tot Espanya estava orgullosa d’aquesta ciutat”, va dir el Rei. El llavors príncep d’Astúries, que tenia 24 anys, va obtenir un diploma en la modalitat soling juntament amb els regatistes Fernando León i Alfredo Vázquez, i va aconseguir un sisè lloc en la classifica­ció general.

La d’ahir va ser la cinquena ocasió en què el Rei ha anat a Barcelona des del començamen­t d’aquest any. Al febrer va ser a la inauguraci­ó del Mobile Word Congress; al maig, amb la reina Letícia, va presidir el lliurament de beques a La Caixa; al juny, a Girona, també acompanyat per la Reina, va assistir a les activitats organitzad­es per la Fundació Princesa de Girona, i fa quinze dies es va desplaçar a l’acadèmia militar de Talarn per presidir el lliurament de despatxos als sotsoficia­ls de l’Exèrcit de Terra.

BANDERER A l’Albéniz va recordar el seu pas per l’Estadi al capdavant de l’equip olímpic

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Pasqual Maragall abraçant-se als portadors de la torxa al palauet Albéniz
ÀLEX GARCIA Pasqual Maragall abraçant-se als portadors de la torxa al palauet Albéniz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain