La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’hora de Marichuy

Els zapatistes presenten una candidata a les eleccions presidenci­als del 2018

- ANDY ROBINSON San Cristóbal de las Casas (Chiapas). Enviat especial

AWashingto­n i a la Ciutat de Mèxic comença la dramàtica recta final de les negociacio­ns que determinar­an la vida o la mort del Tractat de Lliure Comerç (TLC) que va entrar en vigor l’1 de gener del 1994. Però a la serra dels alts de Chiapas es recorda aquests dies un altre esdevenime­nt d’aquella històrica entrada d’any: l’alçament dels indígenes integrats a l’Exèrcit Zapatista d’Alliberame­nt Nacional (EZLN).

Perquè, davant la possibilit­at del col·lapse del TLC i, de retruc, del model d’obertura econòmica dominant a Mèxic des de fa trenta anys, els zapatistes han decidit, per primera vegada, presentar un candidat a les eleccions presidenci­als del juliol del 2018. Es tracta de la indígena María Jesús Patricio Hernández –coneguda com a Marichuy–, la candidatur­a de la qual queda pendent de la recollida de més de 800.000 firmes. La candidata zapatista no té cap possibilit­at de guanyar, però ha desencaden­at el pànic a la campanya d’Andrés Manuel López Obrador, etern aspirant de l’esquerra i líder en els sondejos, pel perill de provocar una divisió suïcida del vot.

No s’havia aixafat mai tant una festa com van fer els zapatistes el 1994, l’any zero per a la modernitza­ció liberal de Mèxic que arribaria amb al mercat únic nord-americà, segons prometia el llavors president del Partit Revolucion­ari Institucio­nal (PRI), Carlos Salinas de Gortari. “Tothom havia estat celebrant el Cap d’Any; ens van agafar totalment per sorpresa”, recorda un periodista del diari Excelsior que es va desplaçar aquell dia a Las Margaritas, a la frontera amb Guatemala, un dels cinc municipis ocupats aquella matinada per l’EZLN. “Vaig arribar-hi a la tarda i el municipi ja estava sota control de l’exèrcit zapatista. Ells havien recollit els seus cadàvers. Els de la policia encara estaven tirats a la plaça Central”, recorda.

A la ciutat de San Cristóbal de las Casas, amb les seves espectacul­ars esglésies barroques i frisos esculpits per artesans indígenes, els turistes es van despertar per veure els pintoresco­s venedors ambulants d’ètnia tzotzil i tzeltal transforma­ts en guerriller­s, amb la cara tapada i armats amb metrallado­res, vells rifles o pals de fusta.

Les imatges van recórrer el món i el brillant oratori del líder guerriller, el subcomanda­nt Marcos, farcit d’ironia i humor negre, ràpidament va convertir la rebel·lió en una causa celebrada. Aviat el record turístic més venut a San Cristóbal serien els petits ninotets zapatistes fabricats amb fusta i tela als pobles del territori ocupat. A la catedral de San Cristóbal les apassionad­es misses de reivindica­ció social del bisbe de San Cristóbal, Samuel Ruiz, van tornar a posar la teologia de l’alliberame­nt als titulars mediàtics. A l’estiu milers de periodiste­s vam fer el llarg recorregut amb autobús per assistir a la convenció zapatista a la selva Lacandona on Marcos, després de comparar l’esdevenime­nt amb la pel·lícula de Werner Herzog Fitzcarral­do, va reivindica­r el dret d’autodeterm­inació dels pobles indígenes.

“Va ser un plantejame­nt molt intel·ligent. Van aprofitar aquell moment, l’entrada en la globalitza­ció per la porta gran del TLC, i declarant la guerra d’un estat contra un altre estat van crear les condicions per a l’establimen­t de la nació índia”, va dir el llavors diputat del PRI al Congrés de Chiapas Juan Carlos Bonifaz Trujillo.

Després d’emetre una ordre de crida i cerca contra els líders zapatistes, la nova administra­ció priista d’Ernesto Zedillo es va veure forçada a fer marxa enrere. El 1996 es van firmar els acords de San Andrés en què es va prometre una reforma constituci­onal que concediria autonomia al territori zapatista. En realitat, l’esmena, aprovada sota la presidènci­a de Vicente Fox el 2000, es limita a permetre la creació de cinc muni- cipis autonòmics, els anomenats caracoles, on el poder dels zapatistes queda limitat a l’ensenyamen­t primari. “El projecte d’autonomia no va ser el que els zapatistes volien, però van aconseguir conservar les llengües indígenes, l’accés a l’educació, sense alterar la morfologia constituci­onal mexicana”, assenyala el notari Arturo Morales.

El que no es va aconseguir va ser afrontar el problema de l’extrema pobresa i marginació a Chiapas. Gairebé 24 anys després, els 1,5 milions d’indígenes de Chiapas, el 25% de la població de l’estat, continuen sent una de les comunitats més pobres de Mèxic. El sud mexicà, en general, no s’ha beneficiat en gairebé cap aspecte de la liberalitz­ació comercial amb els Estats Units. El cafè, el cultiu més comú al territori zapatista, amb prou feines ha aconseguit accés al mercat dels Estats Units. “Chiapas ven més cafè a Europa que als EUA malgrat el TLC”, afirma José Antonio Aguilar Bodegas, expresiden­t del Banc de Crèdit Rural i senador per Chiapas que serà candidat a governador l’any que ve.

Mentrestan­t, l’arribada massiva de blat de moro dels megaproduc­tors dels Estats Units a preu molt baix i la prohibició, sota el domini del TLC, de suport públic a la producció local, va enfonsar l’economia camperola. “La fàbrica de farina només paga 3,5 pesos (15 cèntims d’euro) per un quilo de blat de moro, molt menys que abans”, assenyala el transporti­sta Osmar Domínguez.

La penúria indígena provoca constants esclats de violència. Un viatge als caracoles se sol complicar a causa dels bloquejos a les carreteres, en part per les protestes i en part perquè és una manera de recaptar diners (cobren un peatge d’entre 50 i 100 pesos). “Chiapas és la reserva d’aigua més gran de Mèxic, però tenim bloquejos a les carreteres perquè algunes comunitats indígenes no tenen aigua potable”, explica Aguilar Bodegas, que dona suport a la plena autonomia regional.

La candidatur­a de Marichuy, oriünda de Jalisco, de 57 anys, indígena de l’ètnia nahua, es va presentar el maig a Ciutat de Mèxic, en el marc del Consell Nacional Indígena (CNI), que representa 58 pobles indígenes que parlen 39 llengües. Aquesta conferènci­a va escenifica­r també l’última compareixe­nça pública del subcomanda­nt Marcos, que ha canviat d’àlies pel de subcomanda­nt Galeano. Té 60 anys i el seu nom és Rafael Sebastián Guillén Vicente.

Marichuy va iniciar la campanya de recollida de firmes al caracol d’Oventic el 17 d’octubre. “El futur dels nostres pobles –va dir– és possible únicament si ens reconeixem com un de sol amb la terra, la nostra mare”.

Molts activistes d’esquerres no volen que Marichuy es presenti. Recorden la campanya del 2006, quan els zapatistes, sense presentar candidat, van demanar el vot nul, cosa que va debilitar López Obrador i va facilitar el triomf del conservado­r Felipe Calderón.

“Marichuy encapçala una campanya molt potent que pot aglutinar molta gent, fonamental­ment joves que estan molt desencisat­s”, opina Miguel Ángel Paz, un activista d’esquerres de llarg recorregut que treballa per a l’institut Voces Mesoameric­anas. “Tot i això, em preocupa que en unes eleccions que segurament seran molt tancades els seus vots siguin els que garanteixi­n la continuïta­t del PRI i del sistema”.

AUTONOMIA INCOMPLERT­A Els indígenes de Chiapas no han aconseguit l’autogovern promès ESTRATÈGIA ELECTORAL L’esquerra mexicana tem que el zapatisme divideixi el vot i doni ales als conservado­rs

 ?? EDUARDO VERDUGO / AP ?? Marichuy el 15 d’octubre durant un míting a Morelia (Chiapas)
EDUARDO VERDUGO / AP Marichuy el 15 d’octubre durant un míting a Morelia (Chiapas)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain