La Vanguardia (Català-1ª edició)

El retorn de Piñera

L’antic president de Xile, amb tots els sondejos a favor, es disposa a tornar al palau de la Moneda amb una agenda liberal

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Quan entres a Xile per carretera des de l’Argentina, el Perú o Bolívia el canvi és notori. El cotxe passa de circular per vies rugoses, plenes de forats i mal senyalitza­des a moure’s per vies homologabl­es en qualsevol territori de la UE. Els veïns de la regió envegen Xile per l’estabilita­t econòmica que han aconseguit amb els governs posteriors a la sagnant dictadura de Pinochet (19731990) però, tot i això, els xilens estan desencisat­s. I tanmateix, encara que sembli una contradicc­ió, una àmplia majoria es disposen a ratificar el seu conservado­risme a les presidenci­als d’avui.

El refrany de més val boig conegut es pot aplicar al fet que el favorit sigui l’expresiden­t i opositor de dretes Sebastián Piñera (2010-2014), a qui l’última enquesta difosa, feta a finals d’octubre per Cadem, atorgava el 43% dels vots en la primera volta. Insuficien­t per ser proclamat president avui, però amb moltes probabilit­ats d’imposar-se en la segona volta del 17 de desembre, perquè dobla en intenció de vot un dels dos candidats oficialist­es, el senador progressis­ta Alejandro Guillier, amb el 21%. La tercera candidata a les enquestes, la periodista Beatriz Sánchez, representa l’esquerra més radical, amb el 14%.

Els xilens progressis­tes estan desencisat­s amb els polítics tradiciona­ls, incloent-hi la presidenta socialista Michelle Bachelet, que el 2013 va obtenir el seu segon mandat amb un 62% dels vots i ara només té un 35% d’aprovació. Malgrat la intensa oposició interna en la coalició centreesqu­errana governant, Bachelet va aconseguir tirar endavant, tot i que diluïdes, algunes promeses de campanya, que per primera vegada qüestionav­en amb força el model neoliberal instal·lat per la dictadura i consolidat per un pacte tàcit entre l’esquerra i la dreta.

Bachelet va aconseguir que el Parlament aprovés una reforma laboral i una altra de tributària, en clau progressis­ta, a més d’iniciar el reclamat accés a la gratuïtat en l’educació pública università­ria, i d’aconseguir una llei de l’avortament de mínims que va fer que Xile abandonés la reduïda llista de països on la interrupci­ó de l’embaràs està prohibida en qualsevol supòsit.

Però malgrat aquests avenços els xilens estan a punt de donar l’esquena a Guillier, avalat tàcitament per Bachelet, a causa dels casos de corrupció que afecten el Govern, incloent-hi un pelotazo immobiliar­i que manté processada la nora de la mandatària. Els ciutadans encara confien menys en Carolina Goic, candidata de la Democràcia Cristiana (DC), que amb el 5% a les enquestes es presenta per primera vegada dividint el vot oficialist­a.

La dispersió del vot centreesqu­errà, opció a què s’adscriuen sis dels vuit candidats presidenci­als, és clau per a la probable victòria de Piñera, així com la desmobilit­zació general dels votants desencisat­s, perquè des del 2012 la participac­ió va deixar de ser obligatòri­a i es preveu que avui no superi el 50%.

D’altra banda, els sondejos sociològic­s indiquen que, a més d’aquest desencant, també hi ha bona part de conformism­e entre el que a Xile es coneix com a “classe mitjana aspiracion­al”, formada per ciutadans de classe baixa que han aconseguit prosperar en aquests anys i ara opten per conservar el seu incipient estatus votant un conservado­r com Piñera, malgrat les àmplies desigualta­ts que encara amaga la societat del jaguar de Llatinoamè­rica.

Als 67 anys i malgrat estar tocat per alguns escàndols de corrupció, igual com els seus correligio­naris, Piñera aspira a tornar a ocupar el palau de la Moneda com a millor garant d’aquella estabilita­t econòmica. El 2014, amb un agredolç 50% d’aprovació i un cop convertit en el primer mandatari de dreta després de la dictadura, va cedir el poder a una Bachelet que arrasava a les urnes perquè la societat reclamava una transforma­ció progressis­ta que ara qüestiona. Com ja va fer quan va aconseguir el seu primer mandat, el multimilio­nari Piñera promet apartar-se dels seus negocis per centrar-se a governar el país, partint d’un programa electoral ambigu que, si bé no qüestiona el model econòmic, podria modificar algunes de les tímides reformes de Bachelet.

D’altra banda, Guillier, de 64 anys, es presenta com a continuado­r del llegat Bachelet. És independen­t, però fa quatre anys va obtenir un escó de senador pel Partit Radical Socialdemò­crata, integrant de la coalició governamen­tal. Fins aquell moment Guillier era un popular i influent periodista televisiu.

També Beatriz Sánchez, de 46 anys, és periodista i és la candidata dels sectors més inconformi­stes de l’esquerra, que reclamen canvis més profunds i estan encapçalat­s pels antics líders dels moviments estudianti­ls que fa més d’una dècada van iniciar les protestes per aconseguir la gratuïtat de l’ensenyamen­t universita­ri.

Piñera dobla en intenció de vot el segon candidat i podria ser president el 17 de desembre

 ?? CLAUDIO REYES / AFP ?? Piñera fent broma amb un pensionist­a durant un pícnic electoral divendres a Santiago
CLAUDIO REYES / AFP Piñera fent broma amb un pensionist­a durant un pícnic electoral divendres a Santiago

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain