La Vanguardia (Català-1ª edició)

El tirà que volia ser etern

Diverses manifestac­ions a Zimbàbue demanen la renúncia al poder de Robert Mugabe, que fa 37 anys que ocupa el poder

- XAVIER ALDEKOA Barcelona

Robert Mugabe no es va prendre bé la pregunta. L’any passat, durant una entrevista a la televisió estatal, el presentado­r va sortir del guió i li va demanar per la jubilació i pels seus possibles successors. El polític nonagenari va mirar amb fredor el periodista i li va etzibar: “Vols que et tombi d’un cop de puny perquè et puguis adonar que encara soc aquí?”

El 2008, just després de perdre la primera volta de les eleccions i veure perillar el seu regnat, Mugabe va deixar anar una altra frase per a la història: “Només Déu em podrà fer fora”. Pocs dies després va desencaden­ar una brutal violència amb desenes d’assassinat­s, el seu rival es va retirar i va conservar el poder.

Ahir milers de persones es van aplegar a la capital, Harare, i altres ciutats del país per demanar la renúncia de Mugabe, de 93 anys. Els manifestan­ts, que portaven cartells amb missatges impensable­s fa dues setmanes, com ara “Prou, Mugabe se n’ha d’anar” o “Llibertat per a Zimbàbue”, es van aplegar als carrers i van aclamar els militars, que dimecres van fer un cop per destituir-lo i evitar els intents de la seva dona, Grace, de succeir-lo. Tot i que les negociacio­ns continuave­n ahir per veure com i quan Mugabe cedeix el poder, no serà Déu qui el destitueix­i: el veterà líder ha perdut el suport dels seus companys de partit, dels militars i ara també dels carrers. L’era Mugabe arriba a la fi.

Hi ha dues paraules que repeteixen els qui han conegut el camarada Bob per definir-lo: caparrut i intel·ligent. Caldria afegir-n’hi una altra: racista, de blancs i negres. Nascut el 1924 a Kutama, al nord de la llavors Rhodèsia del Sud, Mugabe va viure de prop la injustícia blanca dels colons britànics. Fill d’un fuster i una professora, el seu caràcter rebel es va modelar quan, de petit, va veure com les lleis racistes oprimien els seus compatriot­es negres i els limitaven l’accés a la justícia o l’educació. Ell va tenir més sort. Catòlic devot, va rebre una bona educació en una missió jesuïta i va continuar la seva formació a la Universita­t de Fort Hare, a Sud-àfrica, on també van estudiar Nelson Mandela i Desmond Tutu.

Mugabe és un home culte. Durant la seva vida ha acumulat fins a 11 títols universita­ris, alguns dels quals aconseguit­s durant la dècada que va estar a la presó, i ha donat prioritat a l’educació. Zimbàbue té un dels millors sistemes educatius del continent, amb un 90% d’alfabetitz­ació.

També ha estat sempre un batallador. Amb els aires de la independèn­cia i la llibertat recorrent Àfrica, Mugabe es va rebel·lar contra el jou colonial al seu país, on als anys seixanta es reprimia durament les manifestac­ions, va fundar el partit polític Zanu, unes sigles que l’acompanyen fins avui, i va lluitar des de la clandestin­itat en primera línia. A la trinxera, amb el camarada Bob hi havia els seus homes de confi-

Mugabe ha estat un líder racista que va enfonsar l’agricultur­a només per venjar-se dels blancs

ança, com el Cocodril, com anomenaven Emmerson Mnangagwa, que va ser la seva mà dreta i probableme­nt el substituir­à en el poder. La guerra va acabar en independèn­cia del Regne Unit, declarada el 1980, i l’ascens al poder de Mugabe. D’aquells temps emana la seva aura d’heroi de l’alliberame­nt i pare de la nació.

Anys abans de la independèn­cia Mugabe va concedir una entrevista a la BBC, on va exposar les seves intencions amb un discurs impecable. “M’agradaria establir una societat basada en els principis d’igualtat de races, no com en l’actual sistema on la terra està repartida per qüestions de raça, l’economia està dividida segons les races i la societat està agrupada segons la seva raça. M’agradaria veure desaparèix­er tot això”.

No va complir gens. Amb el país nounat, Mugabe, de tribu shona, va recórrer a la violència d’Estat per consolidar el seu poder. Davant la dissidènci­a al sud, especialme­nt entre els ndebeles, va enviar soldats de Corea del Nord a fer la feina bruta. Entre 10.000 i 20.000 persones van ser assassinad­es, la majoria civils, i l’abús i la tortura es van convertir en la norma durant anys.

També els la va fer pagar als blancs zimbabueso­s. Davant la indiscutib­le injustícia de la distribuci­ó de terres —els blancs representa­ven l’1% de la població i eren amos del 70% de la terra cultivable—, Mugabe va iniciar un pla de nacionalit­zació radical que va portar a l’assassinat d’una dotzena de grangers blancs i la fugida de centenars més. Les terres confiscade­s van ser repartides entre les elits, sense experiènci­a en el cultiu massiu, i la producció d’aliments es va desplomar. Zimbàbue va passar de ser el graner de l’Àfrica a haver d’importar menjar.

Davant la corrupció, l’enfonsamen­t de l’economia, l’atur o l’absència de llibertats, el Govern sempre ha tret a passejar dos fantasmes: el capitalism­e i el colonialis­me, a qui Mugabe donava la culpa de tot.

Una vegada Desmond Tutu es va referir a ell amb una definició simple i ajustada: “Mugabe és una caricatura del dictador africà”.

 ??  ??
 ?? -/AFP ?? Milers de persones, amb banderes nacionals i pancartes, van demanar ahir a Harare la caiguda de Mugabe
-/AFP Milers de persones, amb banderes nacionals i pancartes, van demanar ahir a Harare la caiguda de Mugabe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain