La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iglesias assumeix la negociació dels comptes amb Junqueras

Sánchez delega en el líder de Podem per provar de convèncer el republicà El diàleg amb ERC s’obrirà així abans d’intentar-ho amb el PDECat

- PEDRO VALLÍN Madrid

El líder de Podem, Pablo Iglesias, es reunirà “com més aviat millor” amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners per debatre sobre la situació política catalana i espanyola i, de manera específica, intentar que els republican­s donin suport al Congrés dels Diputats a l’acord de pressupost­os al qual han arribat el Govern de Pedro Sánchez i el grup parlamenta­ri confederal d’Units Podem, En Comú Podem i En Marea.

Ahir els diputats d’ERC tornaven a demanar als liles solidarita­t i empatia amb la situació dels polítics presos, i ho feien, tant el portaveu parlamenta­ri, Joan Tardà, com el diputat Gabriel Rufián, preguntant als podemites, a través de la xarxa social Twitter, què farien si els seus principals líders estiguessi­n empresonat­s per un delicte de rebel·lió o exiliats a l’exterior per evitar el processame­nt. Ni la coportaveu parlamentà­ria d’Units Podem, Ione Belarra, ni el líder de la formació van voler entrar a comentar el retret dels republican­s, i van reiterar la seva posició, tant pel que fa a la influència que aquest acord pressupost­ari tindria per a la població catalana –en particular amb relació al salari mínim, dependènci­a i habitatge– com en el que fa referència a la presó incondicio­nal a què estan sotmesos els exmembres del Govern, l’expresiden­ta del Parlament, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i el diputat Jordi Sànchez, expresiden­t de l’ANC, una situació que des de Podem denuncien i rebutgen.

Ahir fonts d’Esquerra insistien que sense “un gest polític” relatiu als presos i al conflicte polític català no només no poden donar el seu suport als pressupost­os, sinó que ni tan sols s’asseurien a negociar-los. Sobre la definició d’aquest gest polític, les successive­s versions d’aquestes mateixes fonts sobre en què hauria de consistir variaven: des d’un posicionam­ent de l’advocacia de l’Estat fins a un pronunciam­ent exprés d’algun membre de l’executiu de Sánchez, que hauria –o no, segons la versió i l’hora de la tarda– de repercutir en l’actitud de la Fiscalia de l’Estat. Una cosa que vagi una mica més enllà, en tot cas, que el pas que va donar el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, quan fa un mes va dir que “hauria preferit que el jutge considerés altres mesures de precaució que no fossin la presó incondicio­nal”.

No obstant això, la situació per als republican­s, que ahir apel·laven a l’article 8.1 de l’Estatut Fiscal (“El Govern podrà demanar al Fiscal General de l’Estat que promogui davant els tribunals les actuacions pertinents amb vista a la defensa de l’interès públic”), és fins i tot més complicada. D’una banda, com ja va manifestar el mateix Rufián en un tuit quan el president Sánchez i Iglesias van rubricar el document pressupost­ari que rectifica el rigorisme dels comptes del PP, “és una bona notícia es tingui la bandera que es tingui al balcó”. De l’altra, tant el president de la Generalita­t, Quim Torra, el juny passat, com els mateixos empresonat­s, en repetides ocasions, han manifestat que la seva condició processal no s’havia d’utilitzar com a preu o exigència en cap procés de diàleg. En les paraules exactes de Quim Torra, els presos es neguen a ser “moneda de canvi en les negociacio­ns que han d’existir entre el Govern d’Espanya i el Govern de la Generalita­t de Catalunya”.

Esquerra sosté que sense un “gest polític” sobre els presos ni tan sols s’asseurà a parlar dels pressupost­os

 ?? DANI DUCH ?? Joan Tardà conversant amb Pablo Iglesias ahir a l’hemicicle del Congrés
DANI DUCH Joan Tardà conversant amb Pablo Iglesias ahir a l’hemicicle del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain