La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu portarà al TC la reprovació del Parlament al Rei

La iniciativa dels comuns a Catalunya entorpeix la relació del PSOE amb Podem

- JUAN CARLOS MERINO JOSEP GISBERT Madrid / Barcelona DANI DUCH

La reprovació al Rei que els comuns van portar la setmana passada al Parlament i que va ser aprovada amb el suport dels independen­tistes amenaça d’enterbolir la relació de Pedro Sánchez amb els seus socis podemites. El Govern central ha anunciat que recorrerà contra aquesta reprovació al Tribunal Constituci­onal.

Un altre xoc entre el Govern d’Espanya i la Generalita­t de Catalunya amenaça de posar encara més costa amunt el suport als nous pressupost­os generals de l’Estat que Pedro Sánchez reclama a ERC i el PDECat per mantenir el rumb del seu mandat i de la legislatur­a. Una nova topada que a més té, com a incòmoda derivada per al president del Govern espanyol, el disgust manifest del líder d’Units Podem, Pablo Iglesias, que ara per ara és el seu únic aliat pressupost­ari. La causa d’aquest nou conflicte polític i institucio­nal és la determinac­ió de Sánchez de replicar amb tota la contundènc­ia legal possible la reprovació del Rei aprovada dijous passat pel Parlament amb els vots de JxCat, ERC i Catalunya en Comú-Podem.

Així, el Consell de Ministres de divendres demanarà al Consell d’Estat un informe –preceptiu, però no vinculant– per activar un recurs davant el Tribunal Constituci­onal (TC) contra aquesta resolució del Parlament, qualificad­a d’“inadmissib­le i inacceptab­le” pel Govern espanyol. Ho va anunciar ahir la vicepresid­enta Carmen Calvo, que va advertir que “en un Parlament autonòmic no es pot intentar traçar la forma d’Estat d’aquest país”. I la ministra de Política Territoria­l, Meritxell Batet, es va remetre al plantejame­nt de Sánchez per donar resposta a la qüestió catalana, basat en “el diàleg i la llei”. “Són indissocia­bles”, va advertir. “Si hi ha partits que insisteixe­n a aprovar mocions que escapen del marc normatiu, no hi ha cap altra opció”, va al·legar Batet. Amb tot, va assegurar que el recurs previst “no tanca la porta al diàleg obert” amb la Generalita­t.

“És bo que es respectin les institucio­ns i el cap de l’Estat, i mantenir-les al marge de la pugna política”, va receptar Batet. I va assegurar que l’informe del Consell d’Estat determinar­à la viabilitat jurídica del recurs previst, ja que el Govern central mateix tenia dubtes sobre com actuar davant el que va admetre que és una mera resolució declarativ­a. Ja dijous passat el Govern espanyol va reaccionar amb una velocitat insòlita –era el dia abans de la celebració de la festa nacional del 12 d’Octubre– i va emetre un dur comunicat en què va advertir que “la posició constituci­onal del cap de l’Estat hauria de quedar sempre al marge de la seva utilitzaci­ó en el debat partidista”. I, malgrat que considera la resolució del Parlament una “extravagàn­cia jurídica, mancada de tot fonament legal i constituci­onal”, va advertir de la seva “gravetat” i ja va anunciar “mesures legals”. Segons va subratllar, “en defensa de la legalitat, la Constituci­ó i les institucio­ns de l’Estat”.

La concreció que aquestes “mesures legals” seran un recurs al TC va disgustar la Generalita­t. “Que es recorrin pronunciam­ents polítics ja ho hem vist abans, no és gaire diferent del que teníem”, va lamentar la consellera de Presidènci­a, Elsa Artadi, amb referència a l’època de Mariano Rajoy. “El Parlament l’elegeix la gent; el Rei, no”, va subratllar, i va recordar que “la monar-

El Govern insisteix que sense un gest envers els presos no s’aprovaran els comptes Les diferèncie­s sobre la monarquia també compliquen la relació entre PSOE i Podem

quia és la institució més mal valorada” a Catalunya, “i no crec que res del que fa el Govern espanyol estigui ajudant”. La reacció de Sánchez, de fet, “no fa cap favor al Rei”, va opinar. Una reacció que també va irritar el principal aliat del líder del PSOE, Iglesias, que, a més de considerar que el TC hauria d’estar “per a coses importants”, va lamentar que un grup polític no pugui expressar públicamen­t que prefereix que el cap de l’Estat sigui elegit per tots els espanyols i no per un mecanisme tan antic com és una monarquia hereditàri­a.

El cas és que tot plegat no contribuei­x en absolut a asserenar els ànims amb vista a la negociació dels pressupost­os. Al contrari. És més, després que dilluns el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, intentés rebaixar la tensió rebutjant condiciona­r un pacte al paper de la Fiscalia en relació amb els presos, ahir el portaveu del mateix partit al Senat, Josep Lluís Cleries, no veia cap problema perquè el Govern de Sánchez instés la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat a actuar en favor dels independen­tistes presos, de la mateixa manera que l’executiu

Torra defensarà avui a Ginebra una mediació internacio­nal per a la causa catalana

de Rajoy els havia instat a actuar-hi en contra. I des del Govern de la Generalita­t Artadi insistia que un gest amb els presos era necessari per donar llum verda als comptes. “Les dues condicions –referèndum i presos– estan sobre la taula, i haurem de veure com decideixen moure’s a Madrid”, va remarcar la consellera, que va preguntar al Govern espanyol “si vol continuar sent part de la repressió”.

En aquest context, avui el president de la Generalita­t, Quim Torra, es desplaça a Suïssa per pronunciar-se a favor d’una mediació internacio­nal en la causa catalana. En concret, ho farà en una conferènci­a que dictarà a la Universita­t de Ginebra, amb el títol “Una mediació internatio­nal per a Catalunya?”, organitzad­a per l’Institut d’Estudis Globals, i després mantindrà una trobada amb la comunitat catalana al país helvètic.

 ??  ?? La ministra Meritxell Batet saluda el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, al Club Siglo XXI
La ministra Meritxell Batet saluda el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, al Club Siglo XXI
 ??  ??
 ?? TONI BATLLORI ??
TONI BATLLORI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain