La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tadao Ando

El Pompidou dedica una retrospect­iva a l’arquitecte japonès, reconegut i autodidact­e

- ÓSCAR CABALLERO

ARQUITECTE

El multipremi­at arquitecte japonès Tadao Ando (77) és objecte d’una gran retrospect­iva al Centre Pompidou de París en la qual s’analitza la seva obra i la recerca constant d’una experiènci­a física i sensible de l’arquitectu­ra.

Exposat fa un quart de segle al mateix Centre Pompidou, al qual avui encara té molt respecte “pel que va tenir de desafiamen­t”, Tadao Ando ha fet servir aquesta paraula, défi, per titular la retrospect­iva que li dedica la Galerie 3 del Centre. És la seva exposició. A part de donar-hi títol, va col·laborar amb el comissari –i conservado­r del departamen­t d’arquitectu­ra– Frédéric Migayrou. Als 77 anys, la considera “el meu testament”.

El comissari explica, meravellat, l’espectacle a què va assistir “amb Yuki Yoshikawa, encarregad­a de les recerques de documents. Ando va dibuixar, en pocs traços, l’escenograf­ia que imaginava. Al cap d’un quart d’hora, un dels seus col·laboradors ens presentava la maqueta, feta a partir del seu dibuix. L’espai podia rebre les obres”.

L’exposició, inscrita a Japonismes 2018 (l’època Meiji al Guimet, els rotllos de seda de Jakuchu al Petit Palais, el manga de Tòquio a La Villette, Japonisme/ Impression­isme a Giverny...), que és la celebració dels 160 anys de relacions entre França i el Japó, hi afegeix un detall, subratllat per Serge Lasvignes, president del Centre. “Missatge humanista per una arquitectu­ra que es vol universal, i compartida per tots, El desafiamen­t inclou la realitzaci­ó, a escala, de la façana de l’església de la Llum, símbol icònic de tota l’obra d’Ando”.

Però, com que “l’arquitectu­ra ha de ser percebuda físicament”, Ando volia reproduir, amb formigó armat i a mida real, la façana d’aquella construcci­ó manifest, del 1987-1989, a Ibaraki, amb la seva incisió en forma de creu, a la paret, que deixa passar la llum.

Ho va impedir una qüestió de pes: el de tal reconstruc­ció.

Excel·lent fotògraf, Ando també va proporcion­ar les fotos exposades, que, com els seus dibuixos, podrien justificar una visita. I la seva rara especialit­at de constructo­r de museus, amb el futur alberg d’obres de la col·lecció François Pinault, a la que va ser la Borsa de Comerç de París. Un lloc especial, “monument his- tòric del segle XIX –segons Ando–, magnificat pels 70 metres de diàmetre del seu cercle, una figura molt important al Japó, on simbolitza l’infinit, però també el no-res”.

Un altre atractiu de la mostra: la personalit­at d’Ando, amb estudis tan insuficien­ts com els seus recursos econòmics per anar a la universita­t. “Soc un autodidact­e per força i no per decisió”, assegura. En qualsevol cas, és vocació pura. Des que era petit devora llibres d’arquitectu­ra. Convertit en boxejador profession­al, decideix llegir, en un any, tots els textos de la carrera. “En dec haver entès la meitat –reconeix ara–, però em va quedar clar en què consistien els estudis”.

Un altre aprenentat­ge, finançat per les bosses dels seus combats: viatjar. Primer per tot el Japó. El 1965, “un any després que el Japó autoritzi els viatges a l’estranger”, decideix conèixer un escultor del ciment, Le Corbusier. Però quan va arribar a França –després de viatjar amb el transsiber­ià a Moscou; Escandinàv­ia, Itàlia, França, Espanya tot seguit–, Le Corbusier havia mort. La contemplac­ió, diverses vegades, de la seva obra, li inspira aquesta pregunta: “Què vull crear?”.

Una altra il·luminació: a Atenes “vaig descobrir que el Partenó estava governat per les matemàtiqu­es, aquesta força del raciocini humà dissimulad­a en l’arquitectu­ra i clau de la d’Occident, de l’antiguitat a Le Corbusier”.

Ando diu que tant al Japó com a Europa crida l’atenció la seva condició d’autodidact­e. Però que, “malgrat que hagués cursat els quatre anys de la universita­t, per sentir-me arquitecte hauria d’haver recorregut, després, a la pràctica. Això sí, la companyia d’altres estudiants amb els mateixos dub-

tes existencia­ls m’hauria estalviat l’ansietat provocada per l’aïllament i que encara m’assetja”.

A París el Maig del 68 li indica que “una revolució cívica és possible”. Quan torna a Osaka –ciutat on el temps passa més lentament que a Tòquio i on et pots donar el luxe de l’assaig i error”– funda la seva empresa i escriu el seu manifest. Urban guerrilla houses , un guió de les primeres cases que construeix. I del començamen­t del recorregut de l’exposició.

“El formigó armat és un invent francès, del 1897. A part de la seva bellesa, és un material omnipresen­t, fàcil d’accés i ordinari. Una provocació per intentar construir-hi una cosa extraordin­ària”. Guia excepciona­l de la seva retrospect­iva, l’arquitecte japonès introdueix així la primera de les cinc seccions que divideixen una exposició nodrida per 180 dibuixos, 70 maquetes i nombrosos diaporames.

“Formes primitives de l’espai” és el primer capítol de la teoria que conjuga ciment i geometria, amb la llum com a detonador i l’aigua com l’altra matèria indispensa­ble. Si les parets de ciment llis s’animen amb la llum és “per

generar una sensació de buidor en l’espectador, cap a una experiènci­a física i sensible de l’arquitectu­ra, que ha de ser percebuda pel cos i l’ànima. En japonès,

shintai”.

“Desafiamen­t urbà” és el segon pas. Al Japó devastat per la guerra i abocat a la reconstruc­ció es parla d’arquitectu­ra quan la construcci­ó és institucio­nal –un edifici públic–, però no quan es tracta d’un domicili privat. Ando construirà contra aquest precepte. I amb ell com a bandera: “Tenint en compte que els humans se serveixen de les habitacion­s, és imprescind­ible que les cases reflecteix­in alegria de viure. Si no, el nostre cos no se sent atret per aquests espais. Per això, concebo la meva arquitectu­ra sobre aquesta pregunta: com puc crear objectes que es gravin en l’ànima humana per a l’eternitat”.

I en un país que no creu en parets, des de la seva Guerrilla house, primera construcci­ó del 1973, Ando presenta l’espai privat com una resistènci­a a la invasió de la ciutat.

Naoshima, l’illa del sud del Japó amb una topografia que va ser profundame­nt remodelada, des del 1987, per les intervenci­ons de l’arquitecte, permet un tercer enfocament. Sense esquema fix, “en un diàleg entre art, arquitectu­ra i territori”. En conjunt, “una arquitectu­ra sovint subterràni­a que defineix un camí espiritual d’inscripció de l’art en la natura”.

Una natura que Ando, criatura d’un arxipèlag exposat a totes les catàstrofe­s naturals, no idealitza: “És bellesa, però una bellesa severa”. I l’excusa del quart intermedi: “Gènesi del paisatge”. “Allunyat de qualsevol arquitectu­ra paisatgist­a, Tadao Ando estudia amb atenció el conjunt de dades naturals, històrique­s i socials d’un lloc –explica el comissari– a fi de valoritzar la memòria dels que hi van intervenir, enriquint-lo amb noves dimensions”.

D’aquí surt “Diàlegs amb la història”, tancament de la visita. A més de dibuixar contínuame­nt –el mateix matí del vernissatg­e es va donar el luxe de fer el que cap visitant no gosaria fer, dibuixar a la paret o en una de les seves maquetes–, aquest viatger autodidact­e, que diu que ha après la importànci­a de la llum a les esglésies romanes, és un lector apassionat de la història de la seva disciplina. Respecte per la memòria i l’esperit dels llocs –formula–, però amb la voluntat d’establir espais contempora­nis”.

VOCACIÓ ARQUITECTÒ­NICA Sent boxejador profession­al, decideix llegir en un any tots els textos de la carrera UNA FILOSOFIA DE LA CASA “És imprescind­ible que la llar reflecteix­i alegria de viure; si no, no atreu el cos”

 ??  ??
 ?? FRANCOIS MORI / AP ?? L’arquitecte a la inauguraci­ó de l’exposició Tadao Ando, el desafiamen­t al Centre Pompidou de París: 50 projectes, 180 dibuixos, 70 plànols i nombrosos diaporames
FRANCOIS MORI / AP L’arquitecte a la inauguraci­ó de l’exposició Tadao Ando, el desafiamen­t al Centre Pompidou de París: 50 projectes, 180 dibuixos, 70 plànols i nombrosos diaporames
 ?? FRANCOIS MORI / AP ?? Teatre Shanghai Poly (2014)Fundació Kubach-Wilmsen (2010)Projecte Nakanoshim­a II anomenat Ou urbà, una proposta de l’any 1989
FRANCOIS MORI / AP Teatre Shanghai Poly (2014)Fundació Kubach-Wilmsen (2010)Projecte Nakanoshim­a II anomenat Ou urbà, una proposta de l’any 1989
 ?? SHIGEO OGAWA ??
SHIGEO OGAWA
 ?? SHIGEO OGAWA ??
SHIGEO OGAWA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain