La Vanguardia (Català-1ª edició)

Modernitat electoral

- JOSEP GISBERT Barcelona

El Govern reactiva el vot electrònic per als catalans a l’estranger.

Un dels principals acords adoptats pel Govern durant la seva reunió d’ahir va ser aprovar l’avantproje­cte de llei del procedimen­t de votació electrònic­a per als catalans residents a l’estranger. És una iniciativa que té l’objectiu de garantir l’efectivita­t de l’exercici del dret de vot d’un col·lectiu que troba força dificultat­s per votar presencial­ment i que, en realitat, no és nova, perquè la llei ja estava a punt per ser aprovada pel Parlament quan va ser dissolt en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó.

“Emprenem el camí interrompu­t per la força de l’Estat amb la intenció de servir millor el dret a vot dels residents a l’exterior”, va defensar el promotor del nou text legal, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucio­nals i Transparèn­cia, Ernest Maragall, que va explicar que el Govern reprèn el projecte de llei amb les mateixes condicions que tenia l’anterior i amb la voluntat de “millorar les taxes de participac­ió efectives, amb un mecanisme segur i exigent des del punt de vista tecnològic, jurídicame­nt blindat”, que “garanteix la confidenci­alitat i la privacitat”. El procedimen­t està dirigit als catalans residents a l’exterior inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA), que rebran unes credencial­s personals per poder accedir a la plataforma de votació electrònic­a i votar de manera xifrada. Després el seu vot es guardarà també de manera xifrada fins al dia de l’escrutini.

Aquest sistema de votació electrònic­a només es podrà aplicar en les eleccions al Parlament i en els processos electorals i consultes que siguin competènci­a de la Generalita­t, tot i que el conseller no va descartar la possibilit­at d’incorporar-lo en un altre tipus de comicis –generals o municipals, per exemple–, sempre que ho acordi amb l’administra­ció competent, que en aquest cas és la de l’Estat. La intenció és que la nova fórmula es pugui posar en pràctica en les pròximes eleccions catalanes que se celebrin, però dependrà del ritme de tramitació que li imprimeixi el Parlament.

La llei requereix una majoria qualificad­a de dues terceres parts per poder tirar endavant, cosa que implica el concurs de diverses formacions en l’aprovació, i més ara que JxCat i ERC han perdut suports. Maragall, en aquest context, no va voler assenyalar cap grup com a “soci preferent” en aquesta matèria i, de fet, els va instar a tots a cooperar: “És imaginable que algun grup estigui en contra d’ampliar el dret de vot dels ciutadans?”, es va preguntar retòricame­nt en aquest sentit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain