La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vergonya nacional

Les institucio­ns del futbol expressen el seu malestar per la xiulada a l’himne anglès

- SERGIO HEREDIA Barcelona

Les institucio­ns del futbol internacio­nal expressen el seu malestar per la intolerabl­e falta de respecte que van suposar els sonors xiulets a l’himne anglès previs al partit que la selecció espanyola de futbol va disputar contra l’anglesa dilluns a Sevilla.

Hi ha dues maneres d’aconseguir la felicitat: una, fer-se l’idiota; una altra, ser-ho. Enrique Jardiel Poncela

El cas va irrompre ahir a les xarxes socials.

Sota l’etiqueta #ESPING, s’incidia en la derrota d’Espanya contra Anglaterra a Sevilla. Al mur s’aplaudia l’actuació de Harry Kane, es carregaven contra la defensa dels espanyols, s’expressave­n dubtes sobre el relleu generacion­al en el futbol de la roja i es parlava de la desconcert­ant xiulada a l’himne d’Anglaterra.

“Per què hi va haver xiulada?”, es preguntave­n a les xarxes alguns tuitaires.

Per què xiulava el públic del Benito Villamarín? Què té de dolent el God save the Queen? Que potser hi ha comptes pendents entre el futbol espanyol i l’anglès?

La resposta era difusa, es diria que desconegud­a.

La Vanguardia va intentar recollir l’opinió d’un ventall de sociòlegs. Cap no va voler entrar al quadrilàte­r.

–No entenc res de tot plegat. Ignoro el perquè d’aquest comportame­nt dels aficionats –es justificav­a un.

–M’estimo més no opinar –va dir un altre.

Javier Tebas, president de la Lliga de Futbol Profession­al, va decidir emetre les seves disculpes. Ho va fer en anglès, evidentmen­t adreçant-se al públic britànic:

“Els himnes nacionals represente­n els sentiments més nobles i profunds de molts ciutadans. Sempre han de ser respectats. Hem de disculpar-nos davant Anglaterra i procurar que aquests fets no passin mai més”.

Així va tancar el cas.

I la Federació Espanyola de Futbol, per mitjà d’un portaveu oficial, va atendre aquest diari: “La Federació només actua a instàncies de l’acta del delegat del partit. El que passa és que l’acta no recull res en relació amb aquesta xiulada. Això sí, li asseguro que el comportame­nt dels aficionats ha generat un profund malestar a la Federació. No tenim ni idea del perquè d’aquesta xiulada, i realment ens va sorprendre”.

Diverses fonts van interpreta­r els xiulets com una resposta al comportame­nt que alguns aficionats britànics havien mostrat el dia abans.

Hi ha imatges de hooligans de nit, recorrent el cor de Sevilla, borratxos, trepitjant cotxes, rebentant bancs i fanals i destrossan­t cadires i taules de les terrasses dels bars. Alertada pels veïns de la zona, la Policia havia hagut d’actuar, ja de matinada, per dissoldre els violents. Es calcula que vora 3.000 aficionats britànics s’havien desplaçat a Sevilla.

La Federació Anglesa (FA) havia denunciat els aldarulls dels més radicals. “Condemnem el comportame­nt inacceptab­le desplegat a Sevilla. Amb vista al partit, demanem a aquells que segueixen l’equip que respectin els nostres amfitrions i es comportin de manera responsabl­e”, havia dit a través d’un comunicat. “El seu comportame­nt era inacceptab­le i sens dubte rebutjable. Els veïns no han de suportar aquest tipus d’actituds i comportame­nts”, va dir Juan Espadas, l’alcalde de la ciutat.

La premsa britànica va passar per alt el cas. Ahir s’estimava més endinsar-se en les virtuts de Kane i els dos homes bala, Sterling i Rashford. Val més parlar de futbol. Al cap i a la fi, es tracta d’això, oi?

Javier Tebas es declara indignat; la Federació no actua perquè la xiulada “no apareix a l’acte” Algunes fonts interprete­n que el públic reaccionav­a davant el vandalisme dels ‘hooligans’ el dia abans

 ?? JOSÉ MANUAL VIDAL / EFE ?? La selecció anglesa a l’estadi Benito Villamarín dilluns al vespre
JOSÉ MANUAL VIDAL / EFE La selecció anglesa a l’estadi Benito Villamarín dilluns al vespre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain