La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ultradreta s’apodera del Brexit

No al salari mínim, als drets laborals, als matrimonis gais; sí a retallades d’impostos i menys regulacion­s

- Londres. Correspons­al

El 52% de britànics que va votar a favor del Brexit, en una campanya molt manipulada, sempre va tenir un tuf nacionalis­ta anglès ultraconse­rvador, però va ser una àmplia coalició de xenòfobs antiimmigr­ació pròxims a l’UKIP, nostàlgics de l’imperi, gent entossudid­a que el país tingui el control de les seves pròpies lleis, i persones grans reticents a canvis que els desborden. Però la que s’ha apoderat del procés, i té Theresa May contra les cordes, és la ultradreta.

El Brexit, en la seva fase final, és com un ballo in maschera, un ball de disfresses que permet als trumpistes anglesos, lepenistes, salviniste­s i thatcheris­tes frustrats refugiar-se en l’hostilitat envers la Unió Europea per amagar el seu autèntic somni: la reconversi­ó de la Gran Bretanya en una espècie de Singapur del vell continent, amb el mínim d’impostos i regulacion­s, que faci una competènci­a deslleial als 27 a base de diluir les mesures mediambien­tals, renunciar a la Carta Social i negar tot dret als treballado­rs.

Per arribar a aquesta conclusió només fa falta remenar una mica en el passat com a diputats i en les declaracio­ns dels brexiters durs, els ministres que amenacen de dimitir o han dimitit, i els diputats que demanen el cap de May si no els dona el Brexit que volen. “Aspiro a un futur en el qual no hi hagi cap regulació, no hi hagi salari mínim, ni permís pagat de maternitat o paternitat, ni indemnitza­cions pels acomiadame­nts improceden­ts, ni obligacion­s en matèria de pensions per a les petites empreses que volen tirar endavant”, ha dit la líder de la Cambra dels Comuns, Andrea Leadsom, que va disputar el lideratge del partit fa dos anys.

Per als ultres britànics de dretes, el Brexit és la tapadora perfecta per a la contrarevo­lució política i social que tenen al cap. Boris Johnson s’ha pronunciat mil i una vegades contra les directives de Brussel·les que imposen un màxim d’hores de feina; Liam Fox, ministre de Comerç Internacio­nal, considera “insostenib­les” els actuals drets laborals, el mateix que Jacob Rees-Mogg, un personatge del segle XVIII que seria irrellevan­t si no fos perquè figura com a líder de la campanya per trencar per força amb la UE; David Davis i John Redwood qualifique­n de “barbaritat” la Carta Social europea; Steve Baker està contra els drets dels gais “com a cristià, amb una visió bíblica del matrimoni”; Nadine Norries estima que “la reclamació de més drets per a les dones ha de ser agafada amb pinces”; Owen Patterson és un euroescèpt­ic mediambien­tal per a qui “el clima fa segles que està canviant”; John Redwood nega tot valor als pronòstics científics.

Què tenen tots aquests personatge­s en comú? Que, refugiats al paraigua del Brexit, combreguen amb els populismes que emanen dels Estats Units, Àustria, França, Itàlia i els països escandinau­s, i que veuen en la sortida d’Europa l’ocasió perfecta per portar el thatcheris­me i el reaganisme a les seves màximes conseqüènc­ies just quan el Labour comença a guanyar la batalla de les idees una dècada després del col·lapse de Lehman Brothers, i el Partit Conservado­r apareix perdut, sense gairebé suport entre els joves i els profession­als, amb menys activistes que els independen­tistes escocesos i més donacions de militants morts que vius.

Per a aquests Robespierr­e del Brexit, Olly Robbins, el negociador britànic, és un Rasputin que li ha begut el seny a May. El cop de porta a Europa va ser sempre un pretext per frenar el multicultu­ralisme, la revolució sexual i els canvis tecnològic­s d’una societat que no entenen. Són, per parlar clar, la ultradreta britànica.

Per als Robespierr­e del Brexit, l’objectiu autèntic és convertir la Gran Bretanya en un Singapur

 ?? WILL OLIVER / EFE ?? L’exministre Boris Johnson s’ha pronunciat mil i una vegades contra les directives de Brussel·les que imposen un màxim d’hores de feina
WILL OLIVER / EFE L’exministre Boris Johnson s’ha pronunciat mil i una vegades contra les directives de Brussel·les que imposen un màxim d’hores de feina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain