La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pascual Sala troba “molt difícil” qualificar de rebel·lió els fets de l’1-O

- Madrid

Una nova veu especialme­nt qualificad­a en matèria jurídica, la de Pascual Sala, expresiden­t del Suprem i del Constituci­onal, s’ha afegit a la d’altres experts que estimen que els fets relacionat­s amb el referèndum de l’1-O no encaixen amb els articles del Codi Penal relatius al delicte de rebel·lió. Sala va manifestar ahir que és “molt difícil, per no dir impossible, que existeixi rebel·lió”. I va afegir que resulta “problemàti­c”, per no dir “que tampoc” té cabuda, afirmar que en el curs del procés sobiranist­a es va cometre un delicte de sedició.

Pascual Sala va opinar en una entrevista a RAC1 que “és difícil que pugui admetre’s una existència d’un alçament públic i violent com el que caracterit­za la rebel·lió segons el Codi Penal espanyol”. L’expresiden­t del Suprem al·ludia així a una tesi que comparteix­en nombrosos catedràtic­s de Dret Penal, basant-se en el fet que no cal apreciar violència en els fets relacionat­s amb el procés sobiranist­a.

En el mateix sentit s’ha pronunciat en nombroses ocasions el catedràtic de Dret Constituci­onal Diego López Garrido, exportaveu del PSOE al Congrés. En el cas de López Garrido, a més, es dona la circumstàn­cia que va participar en les tasques de discussió i confecció d’aquest tipus penal, per la qual cosa la seva opinió té en compte quina va ser la dinàmica de la negociació per a la redacció donada als articles i, en definitiva, quina va ser la voluntat del legislador quan els va introduir en el Codi Penal.

D’altra banda, Pascual Sala va voler ser especialme­nt curós puntualitz­ant que la seva és una opinió jurídica que expressa des del respecte més gran a l’a independèn­cia judicial. Però va afegir que res d’això no li impedia exercir “el dret que es té a criticar concretame­nt” el resultat de les decisions judicials i les tècniques seguides per adoptar-les.

L’expresiden­t del Tribunal Constituci­onal també va dir que “el problema català és un problema fonamental­ment polític”, malgrat que pugui tenir derivacion­s judicials. I va subratllar que “la singularit­at catalana no és un caprici dels catalans”.

D’això es va parlar, i molt, al TC, quan Pascual Sala, abans de presidir-lo, va formar part de la institució com a magistrat. En aquella etapa es va alinear amb la minoria progressis­ta, que es va mostrar oberta a la interpreta­ció constituci­onal d’aspectes com la definició de Catalunya com nació, que figurava en el preàmbul de l’Estatut després retallat. Ahir Sala va insistir en la necessitat de fer política i evitar que aquesta arribi a generar actuacions judicials, i que “els jutges no són els que han de resoldre políticame­nt els problemes”.

L’expresiden­t del TS i del TC considera que en el procés sobiranist­a no es va exercir la violència

 ?? ARXIU ?? Pascual Sala
ARXIU Pascual Sala

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain