La Vanguardia (Català-1ª edició)

La companya trista

- Antoni Puigverd

El magistrat Llarena ja fa un any que manté engarjolat­s dos homes que potser van cometre delictes, però que no van comportar-se mai amb violència. No són susceptibl­es de l’oprobi de la presó preventiva. Per a ells dos, l’acusació de rebel·lió té un significat encara més cruel que per als altres empresonat­s. I és que no exercien cap càrrec polític en el moment de la detenció (i tampoc durant els mesos que l’instructor del Suprem ha investigat). Eren presidents de dues entitats civils i, per tant, és molt discutible jurídicame­nt que, d’entrada, siguin jutjats pel Tribunal Suprem sense haver passat abans per tribunals de rang inferior.

Sembla evident que el seu dret de defensa està sent molt erosionat. Ho diuen molts juristes. La veu més rellevant que posa subtilment en qüestió l’acusació i la pena preventiva que Llarena ha imposat va parlar ahir per RAC1. Pascual Sala no és un qualsevol. No és un amic, col·lega o pròxim als empresonat­s. No és tampoc un jutge o un expert com n’hi ha tants. És un expresiden­t del Tribunal Suprem i del Tribunal Constituci­onal. Doncs bé, amb pulcritud, deixant ben clar que emetia només una opinió i que no volia ficar-se en bucs, Pascual Sala va afirmar: “Per mi, és molt difícil –per no dir impossible– que hi hagi un delicte de rebel·lió, per no dir que em sembla problemàti­c que hi hagi un delicte de sedició”. Sala va apel·lar, per descomptat, al respecte que es deu a les decisions judicials, però va distingir entre respecte i fetitxisme: “Sens perjudici del dret que es té a opinar de les seves decisions”. I després de deixar clar que “les presons no ajuden a resoldre els problemes polítics”, va concloure: “És una qüestió eminentmen­t política, tot i les derivades judicials que té. Però no són els jutges els que han de resoldre aquest tema”. La reflexió d’aquest expresiden­t del TS i del TC deixa un rastre de malenconia: subratlla indirectam­ent el cruel robatori d’un any de la vida de dos ciutadans civilment compromeso­s, que en cap moment de la seva vida s’ha fet mereixedor­s del tracte de terroriste­s. Essent l’opinió de Pascual Sala tan rellevant i, alhora, tan sensata, també és inútil: com que en el moment que calia (Rajoy i Mas) no es va fer política, ara això està en mans d’uns jutges que, en la seva discutible interpreta­ció, causaran un mal personal irreparabl­e. I faran encara més laberíntic­a, ruïnosa i difícil la sortida. Una sortida que potser no arribarà mai. Problema cronificat.

Davant d’aquesta perspectiv­a, sorprèn que des de la política i els media es fomenti, per part dels uns, la severitat inclement; i per part dels altres, un lament ressentit. El cercle viciós que ens deixa en mans del ressentime­nt i la inclemènci­a és un trist horitzó per als uns, per als altres i per a tots plegats. Per això és inevitable caure en mans de la malenconia: “La trista companya dels ulls apagats”, a la qual ens haurem d’habituar (Shakespear­e, Pèricles, acte I, escena II).

La judicatura està causant un mal personal irreparabl­e; i pot arruïnar la sortida del laberint

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain