La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t ha rebut 2.600 peticions de documents de nul·litat de judicis franquiste­s

A Catalunya hi ha 66.590 persones contra les quals es va instruir un procedimen­t judicial militar per causes polítiques durant la dictadura de Franco

- ACN

La llei declara il·legals els tribunals i, en conseqüènc­ia, nul·les totes les sentències

El 29 de juny de 2017, el Parlament de Catalunya va ser escenari d’una jornada històrica i emotiva. Per unanimitat, la cambra catalana va donar llum verda aquell dia a la Llei 11/2017 de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara il·legals els tribunals franquiste­s i anul·la totes les causes, sentències i resolucion­s que van dictar.

La normativa permet que les víctimes d’aquests judicis franquiste­s -o qualsevol persona en nom seu, independen­tment del parentiu o coneixença - puguin demanar a la Generalita­t un document que declari la nul·litat d’aquests processos. Avui en dia, el Departamen­t de Justícia de la Generalita­t ja ha rebut gairebé 2.600 peticions de documents de nul·litat.

En aplicació de la nova llei, l’Arxiu Nacional de Catalunya va publicar la relació de persones i entitats contra les quals es van instruir procedimen­ts judicials militars entre l’abril de 1938 i fins al desembre de 1978. La llista, que l’Arxiu Nacional va actualitza­nt si troba noves evidències documental­s, inclou actualment un total de 66.952 persones i 15 entitats.

La Dictadura va considerar enemigues les persones que, per raó de la seva afiliació política, sindical, associativ­a, per les seves idees o creences o per les seves opcions vitals, no eren afins al règim. Per això, es van crear institucio­ns amb finalitats repressive­s, com ara els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació (anomenada posteriorm­ent Auditoria de la IV Regió Militar), el Tribunal Regional de Responsabi­litats Polítiques de Catalunya, el Tribunal Especial per a la Repressió de la Maçoneria i el Comunisme o el Tribunal d’Ordre Públic, entre d’altres. La repressió va ser sistemàtic­a i transversa­l: homes i dones de totes les edats, orígens, condició social, profession­s... van ser represalia­ts.

La Llei 11/2017 declara il·legals “els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació, anomenada posteriorm­ent Auditoria de la IV Regió Militar, que van actuar a Catalunya a partir de l’abril de 1938 fins al desembre de 1978, per ser contraris a la llei i vulnerar les més elementals exigències del dret a un judici just. I, en conseqüènc­ia, es dedueix la nul·litat de ple dret, originària o sobrevingu­da, de totes les sentències i resolucion­s de les causes instruïdes i dels consells de guerra dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista”.

COM SOL·LICITAR-LO

Les persones que vulguin sol·licitar el document de nul·litat ho poden fer de tres maneres: presencial­ment, a les oficines d’atenció ciutadana de la Generalita­t, a través del web del Departamen­t de Justícia o trucant al 012. En el termini màxim de 30 dies, els documents s’entreguen a la seu i als serveis territoria­ls del Departamen­t de Justícia. També es pot rebre per correu electrònic.

El document que es lliura als familiars està signat per Carles Mundó, que en el moment de l’aprovació de la Llei era el conseller de Justícia. El text fa constar la nul·litat de ple dret de les causes, sentències i resolucion­s franquiste­s. Va acompanyat d’una carta on se subratlla que el document restableix “l’honor, la dignitat i la memòria” de les víctimes dels tribunals franquiste­s.

 ??  ?? JORNADA HISTÒRICA. El Parlament va aprovar per unanimitat la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme
JORNADA HISTÒRICA. El Parlament va aprovar per unanimitat la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain