La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nul·litat per al judici sumaríssim al president Lluís Companys

-

El Govern lliurarà a la família del president Lluís Companys el document que acredita la nul·litat del judici sumaríssim que va suposar el seu afusellame­nt. Està previst que s’entregui a Josep Companys, renebot del president, en un acte solemne que se celebrarà pròximamen­t. El Departamen­t de Justícia farà arribar una còpia del document a la resta de la família, que actualment viu a Mèxic.

Fill d’una família de pagesos del Tarròs, a l’Urgell, Lluís Companys va ocupar el càrrec de president de la Generalita­t el gener de 1934, després de la mort del president Francesc Macià. Va exiliar-se a França l’any 1939 arran de l’entrada de les forces rebels a Barcelona. Els nazis van detenir-lo a Baule-les-Pins (Bretanya) i el van extradir a l’Espanya franquista. Primer va anar a Madrid, on va ser torturat. Després el van traslladar a Barcelona, on va ser sotmès a un consell de guerra sumaríssim, és a dir, un judici abreujat i sense cap garantia per a l’acusat. El mateix dia del consell el van condemnar a mort per adhesió a rebel·lió militar.

Lluís Companys va ser afusellat per un escamot franquista el 15 d’octubre de 1940 al Fossat de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc. És l’únic president escollit democràtic­ament de l’Europa Occidental que ha estat executat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain