La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els espanyols podrien ser els més longeus del món l’any 2040

- Redacció

Els espanyols podrien arribar a una esperança de vida de 85,8 anys el 2040, cosa que els convertiri­a en els ciutadans amb més esperança de vida del món, segons un estudi de la Universita­t de Washington (Seattle, EUA) publicat a The Lancet. Actualment els espanyols viuen 82,9 anys de mitjana, una xifra que situa Espanya en la quarta posició de la classifica­ció mundial sobre esperança de vida, composta per 195 nacions.

El Japó (1), Suïssa (2) i Singapur (3) són els tres països que ara superen Espanya en aquesta taula, que té en compte, entre altres paràmetres, la situació de la sanitat a escala nacional i les taxes de mortalitat.

Tot i això, les projeccion­s de l’Institut per a la Mètrica i Avaluació de la Salut de la Universita­t de Washington per al 2040 apunten que Espanya superarà tothom en la classifica­ció i encapçalar­à la taula “si continuen les tendències de salut recents”. Segons aquest treball, l’expectativ­a de vida d’Espanya podria arribar a augmentar 4,5 anys en el millor escenari de salut (87,4 anys) o només 0,8 anys en el pitjor.

En contrast, els Estats Units –que el 2016 es van ubicar al lloc 43, amb una mitjana d’esperança de vida de 78,7 anys– amb prou feines sumarà 1,1 anys més el 2040. El Regne Unit, al seu torn, passarà de tenir una esperança de vida de 80,8 anys el 2016 a 83,3, i pujarà a la taula del lloc 26 el 23.

El 2016 les principals causes de mort prematura a Espanya van ser la cardiopati­a isquèmica, l’alzheimer, el càncer de pulmó, l’accident cerebrovas­cular, la malaltia pulmonar obstructiv­a crònica (MPOC), el càncer de còlon i recte, el de mama i el suïcidi. S’espera que el 2040 l’alzheimer ocupi el primer lloc en les causes de mort prematura, seguit de la cardiopati­a isquèmica, i que el càncer de mama desaparegu­i d’aquests primers llocs. En canvi, s’incorpora a la llista la diabetis, com a conseqüènc­ia de l’obesitat.

Els autors de l’estudi creuen que hi ha “un gran potencial” per influir en la salut a través de la lluita contra la hipertensi­ó, l’obesitat, el tabac, l’alcohol i la contaminac­ió de l’aire, entre d’altres.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain