La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t aposta per mantenir l’horari d’hivern tot l’any

- Barcelona

Eliminar el canvi d’hora a la primavera i la tardor i adoptar l’horari d’hivern durant els dotze mesos de l’any. Aquesta és la proposta del Govern català que es vol traslladar al Govern central de cara al debat que ha obert la Comissió Europea. Des de Brussel·les s’han donat uns quants mesos als estats membres perquè diguin si donen suport a l’eliminació dels canvis d’hora anuals i en quin dels dos –hivern o estiu– es quedarien.

Ahir el Consell Executiu va analitzar el dictamen del Consell Assessor per a la Reforma Horària que s’expressa molt clarament en aquest sentit. Sobre canviar o no canviar dues vegades a l’any el rellotge –una competènci­a de Brussel·les–, estima que està demostrat fisiològic­ament que no està justificat, ja que genera molèsties innecessàr­ies en la població, i en certs col·lectius (persones sensibles a la llum, nadons, nens i adolescent­s) altera el ritme del son.

Posats a no canviar, l’informe aposta per adoptar l’horari hivernal tot l’any, ja que entén que l’activitat de les persones s’ajusta més bé a les hores de llum. En aquesta línia, s’indica que disposar de més hores de llum al matí pot ajudar que les persones comencin la jornada laboral abans. S’ha de tenir en compte que el temps de llum solar que té un dia varia molt en funció de si és hivern o estiu.

Si s’adoptés l’horari d’estiu tot l’any, segons s’assenyala a l’informe, durant algunes fases de l’hivern no sortiria el sol fins a les 9.15 hores, cosa que podria alterar el son. També afavoriria la tendència ja “vespertina” de la població, cosa que, a parer del Govern, podria disminuir el rendiment acadèmic i endarrerir encara més un país d’horaris tardans. Així doncs, s’assenyala que l’horari d’hivern és el que permet ajustar-se més bé als horaris generals de la població.

És el Govern d’Espanya el que té la competènci­a per decidir quin horari s’adopta en cas que se suprimeixi­n els dos canvis anuals. Per estudiar els possibles impactes s’ha creat una comissió d’experts, però des del Govern s’ha lamentat que no hi hagi cap representa­nt català. Perquè s’escolti la seva veu, el Govern ja ha enviat la seva proposta: GMT+1 tot l’any.

Quant al debat sobre el fus horari –també competènci­a estatal–, es considera que, des de la perspectiv­a catalana i tenint en

L’Executiu català proposa obrir un debat per mantenir el mateix fus horari que els països veïns

compte la situació geogràfica, la decisió no té “tanta transcendè­ncia” com en altres llocs d’Espanya. De totes maneres, s’aposta per obrir un debat amb França, Bèlgica, Luxemburg i Holanda. O sigui, per intentar mantenir el mateix fus horari amb els països veïns i avaluar els costos que comportari­a canviar i alinear-se amb el Regne Unit i Portugal.

L’informe del Govern apunta que no hi ha prou estudis que acreditin beneficis econòmics i d’estalvi energètic en els dos canvis d’hora que es fan actualment. O almenys que siguin més importants que els efectes que aquestes variacions tenen en la salut.

El debat horari sempre arriba envoltat de discussion­s apassionad­es, i cal assenyalar que, de moment, a les Balears i València s’ha votat als respectius parlaments a favor de l’horari d’estiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain