La Vanguardia (Català-1ª edició)

El govern de Colau admet “contenció” en despesa social

La tinenta d’alcalde Laia Ortiz culpa “altres administra­cions” i diu que la situació justifica el suport als seus pressupost­os

- RAÚL MONTILLA

El govern de l’alcaldessa Ada Colau encara no ha reconegut retallades en inversions, malgrat la documentac­ió interna que ha transcendi­t i les declaracio­ns d’alguns responsabl­es municipals que apunten en aquesta direcció. Són, segons sempre ha dit i remarcat especialme­nt el tinent d’alcalde d’Economia, Gerardo Pisarello, “reprograma­cions”. Ara, davant el nou rum-rum sobre unes possibles retallades en partides socials, l’executiu local també les va negar, si bé va reconèixer haver demanat als seus serveis socials “contenció” per “poder arribar a finals d’any”, atès que els recursos econòmics són els que són.

“Em nego a parlar de retallades en despesa social, perquè el conjunt de la inversió s’ha incrementa­t en un 50% i ha estat rècord”, va manifestar la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, després d’admetre “haver compartit amb el conjunt dels treballado­rs” la necessitat de dur a terme “mesures de contenció”. Ortiz ho va afirmar en el marc d’una comissió extraordin­ària sobre aquesta qüestió, impulsada pel PSC amb el suport d’ERC, en què va culpar d’aquestes “contencion­s” “altres administra­cions”, en referència al govern central del PP i a la Generalita­t. “Hem fet una aposta social sense precedents en aquest Ajuntament”, va insistir la tinenta d’alcalde.

“Anomeni les coses pel seu nom!”, li va etzibar a Ortiz durant la comissió la portaveu del PSC, Carmen Andrés, que va exigir a l’executiu local que concreti en què consistira­n les retallades socials “i faciliti els números per saber quin és el seu abast”. “Vostès retallen en despesa corrent i això afecta la gent corrent”, va insistir Andrés. “Diuen que augmenten determinat­s serveis, però són els mateixos que ja es feien. Juguen amb els números”, va lamentar la regidora del PDECat, Maite Fandos. “Ha dit que hi haurà mesures de contenció; doncs això per mi son retallades. El problema és que, mentre el govern fa eslògans, hi ha famílies que pateixen”, va afegir el regidor de Ciutadans Marilén Barceló. “Porti’ns els números reals”, va reclamar la representa­nt d’ERC, Montserrat Benedí. “Es podran atendre totes les persones?”, va preguntar el regidor del PP, Alberto Villagrasa.

En vista de les “contencion­s”, Ortiz va justificar la necessitat d’aconseguir un acord en els pressupost­os de la Generalita­t i a l’Ajuntament, després de l’assolit pel PSOE i Podem al Congrés.

Noves ombres planen sobre la salut dels comptes municipals, l’estat real dels quals potser no es pugui conèixer del tot fins que arribi el final del mandat. Dubtes que s’afegeixen als que hi ha sobre el futur de determinad­es inversions, que van tornar a aparèixer en una altra comissió, la d’Economia i Hisenda, que es va celebrar a la tarda. No es va aclarir res.

Va ser allà quan la regidora del PSC, Montse Ballarín, que tenia previst preguntar a Pisarello sobre l’error en la previsió dels ingressos de l’IBI, va acabar guardant silenci durant dos minuts i mig com a protesta per l’absència del tinent d’alcalde, que havia abandonat la sala minuts abans.

El regidor del PP, Javier Mulleras, va preguntar sobre quins projectes es deixaran per a més endavant. Va prendre la paraula el comissiona­t d’Economia, Jordi Ayala, que va respondre que tot es pot consultar a través del web. “Quins es reprograma­ran en el futur? No l’hi sé dir, perquè passaran en el futur”, va sentenciar.

Els grups de l’oposició tornen a reclamar transparèn­cia sobre l’estat de les arques municipals

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El tinent d’alcalde Gerardo Pisarello ahir a la comissió d’Economia abans que es tractessin les retallades, altra vegada en absència seva
ANA JIMÉNEZ El tinent d’alcalde Gerardo Pisarello ahir a la comissió d’Economia abans que es tractessin les retallades, altra vegada en absència seva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain