La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les taxes dels graus d’enginyeria pugen per sorpresa

- C.F.

Els estudiants d’enginyeria i els rectors de les universita­ts amb graus tecnològic­s han descobert amb estupor que la matrícula per a aquest curs és més cara que en anys anteriors; en concret, ha patit un augment de 225 euros. Això és a causa de l’eliminació de la bonificaci­ó que els alumnes obtenien de la Generalita­t des del curs 2012-2013, quan el grau d’enginyeria va canviar de categoria.

El Consell de l’Estudianta­t de les Universita­ts Catalanes (Ceucat) es va reunir la setmana passada amb les universita­ts, que també s’han vist sorpreses per l’actuació de la Secretària d’Universita­ts, que, en el decret de preus d’universita­ts publicat el 26 de juny, anul·lava un article concret que eliminava la bonificaci­ó. Encara estava dirigida per Arcadi Navarro.

Ahir els rectors de les tres universita­ts catalanes més grans van emetre un comunicat conjunt en què expressen la seva sorpresa per no haver estat informats d’aquest canvi. La Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC), l’Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universita­t de Barcelona (UB) afirmen que desconeixi­en que la resolució publicada al juny pel Govern contingués aquest canvi, “no previst ni comunicat”, que té “un impacte directe” en els estudiants a qui no va poder informar. “Qualsevol increment de matrícula hauria d’anar acompanyat d’una política de beques que asseguri la màxima igualtat d’oportunita­ts”, assenyalen les universita­ts, que insten el Govern a convocar una reunió per trobar-hi una solució. Aquest comunicat no està signat per la Pompeu Fabra ni per la Universita­t de Girona.

Pel coordinado­r de Ceucat, Pau Portals, és inconcebib­le la manera “encoberta” en què ha actuat el Govern. “A més que ja paguem les matrícules més cares d’Espanya, el Govern ens retira la bonificaci­ó sense

El Govern va incloure en el decret de preus del juny un article que apuja 225 euros la matrícula

consultar-nos ni notificarn­os-ho”, va assenyalar Portals. “I això passa quan el que hauria de fer el Govern és complir amb el mandat del Parlament, que va exigir la rebaixa d’un 30% de totes les taxes università­ries”.

La Ceucat anima la comunitat università­ria a defensar els interessos dels estudiants, que són el col·lectiu més vulnerable.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Pintada d’estudiants del mes de març per la rebaixa de taxes
XAVIER CERVERA Pintada d’estudiants del mes de març per la rebaixa de taxes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain