La Vanguardia (Català-1ª edició)

Doisneau i La Grosse Bouteille

- Jordi Balló

L’Ajuntament de París acaba d’obrir el jardí Truillot, que uneix el Boulevard Richard-Lenoir amb el Boulevard Voltaire, una obertura que fa respirar el barri, que obre una nova perspectiv­a, amb l’església de Saint-Ambroise al fons, i que és tot un èxit de públic. Obert nit i dia, aquesta franja de verd guanyada a les construcci­ons està pensada com un jardí pedagògic, on es combinen àrees de joc, plantes i flors diverses, vinyes i arbres fruiters. En una de les parets mitgeres que marquen els límits d’aquest jardí s’hi ha penjat una reproducci­ó gegant d’una fotografia del 1959 de Robert Doisneau. S’hi veu un adult i un nen passejant amb un patinet davant d’un bistrot anomenat La Grosse Bouteille amb una immensa ampolla/anunci sobre el sostre, a la qual Doisneau dona tot el protagonis­me compositiu.

Aquesta fotografia penjada en una de les parets del jardí ens dona una clau per comprendre el conjunt de la intervenci­ó urbanístic­a. Perquè l’únic edifici que no ha estat enderrocat per obrir aquest jardí ha estat justament el bistrot de La Grosse Bouteille, que dona a la part de RichardLen­oir. La decisió de mantenir el bar i la seva ampolla gegantina ha estat polèmica, però finalment s’ha optat per la preservaci­ó d’aquesta obra de memòria popular, defensada pel moviment veïnal.

El bistrot ja no funciona com a tal; per tant, l’únic motiu per mantenir aquest edifici i aquest objecte és el fet que un artista com Doisneau decidís fotografia­r l’ampolla gegant, dues vegades, el 1959 i el 1961. És a dir, és l’obra d’un fotògraf que crea dues imatges urbanes profundes la que és capaç de dotar-les de sentit patrimonia­l. Aquest dispositiu ens fa entendre les complexes relacions que hi ha entre la captació del món real i el plaer del seu mantenimen­t, entre l’espai urbà i la transmissi­ó de coneixemen­t emocional a través del gest artístic.

Aquesta història em recorda el que va passar a Rotterdam amb el pont De Hef. S’havia construït el 1925, com un prodigi d’enginyeria. L’any 1928 el documental­ista Joris Ivens hi va rodar un film avantguard­ista d’onze minuts, El pont, en el qual posava en valor les seves tensions constructi­ves, com una simfonia urbana relacionad­a amb la història, un film que esdevindri­a llegendari en el món del cinema experiment­al i del cinema documental. Quan l’any 1994 es va obrir un túnel que travessava el riu, el pont va perdre la seva funció, i es va decidir enderrocar-lo. Però va ser en gran part gràcies a l’existència de la pel·lícula que es va decantar l’opinió cap a la seva conservaci­ó. Després del film d’Ivens, el pont ja no era només una obra d’enginyeria, sinó que era el protagonis­ta d’un tòtem cinematogr­àfic internacio­nal dels orígens de la ciutat moderna i del futurisme visual, creat per un director que esdevindri­a un dels més grans documental­istes de tots els temps.

Quan hi ha convicció, intensitat i intenció artística, el cinema i la fotografia creen memòria. Aquest és un valor que les ciutats no han d’oblidar.

L’obra d’un fotògraf que crea dues imatges urbanes profundes és capaç de dotar-les de sentit patrimonia­l

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain