La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Fòrum de Davos dona suport ara a les polítiques redistribu­tives

L’organitzac­ió considera que són compatible­s amb la competitiv­itat

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

“No es pot confiar només en les forces del mercat per abordar el repte de la desigualta­t”. La frase no procedeix del manifest d’un partit progressis­ta, sinó de l’organitzac­ió que més ha estat associada amb l’elit del capitalism­e mundial, el Fòrum Econòmic de Davos. En el que sembla una pirueta ideològica, l’organitzac­ió suïssa ara defensa “l’aplicació de polítiques redistribu­tives d’inclusió, així com la introducci­ó d’un sistema fiscal més progressiu per reduir les desigualta­ts”, segons es desprèn de la seva última edició de l’Informe de

competitiv­itat mundial, difós ahir. Així, i en ple debat a Espanya sobre l’oportunita­t d’endurir els impostos, el Fòrum Econòmic Mundial reconeix que l’acció correctiva dels poders públics no està en conflicte amb la capacitat de generar més creixement. “Hem comprovat que no hi ha conflicte entre aquestes mesures i la competitiv­itat econòmica”, assegura Silja Baller, investigad­ora en Innovació i Economia Digital del Fòrum Econòmic de Davos. Encara que l’aspecte de la inclusió no està recollit de forma directa a l’índex, aquesta experta reconeix que és “un factor molt important” a l’hora avaluar el dinamisme d’un país. “Els països escandinau­s són un bon exemple, en aquest sentit”, indica Baller.

“Les xarxes de seguretat o les inversions en capital humà no necessiten comprometr­e l’economia. És possible ser inclusiu i alhora mostrar-se favorable al creixement”, subratlla l’estudi, que esmenta en aquest sentit una dada significat­iva: per a l’any 2022, la meitat dels treballado­rs de les firmes mundials més grans (un total d’uns 15 milions) hauran “de formar-se o actualitza­r els seus coneixemen­ts”.

A escala global, el país més competitiu del món en l’edició d’enguany van ser els EUA, que van tornar al capdavant després del 2008. Malgrat les mesures proteccion­istes instaurade­s per l’Administra­ció de Donald Trump, en els apartats d’innovació i dinamisme empresaria­l l’economia nord-americana destaca per sobre de les altres. “Els efectes negatius de l’aïllacioni­sme es podrien veure a llarg termini. El més greu seria que el país s’aïllés en termes d’idees”, explica Baller.

En termes generals, el Fòrum de Davos alerta que l’anomenada quarta revolució industrial crearà un nou conjunt de desafiamen­ts a governs i empreses. I, –avisa– no tots estan preparats. “Les noves tecnologie­s digitals corren el risc d’exercir un impacte negatiu en el creixement futur i en la productivi­tat”.

En resum, som davant d’una amenaça però també davant d’una oportunita­t. “Preveig una nova bretxa global entre els països que entenen les transforma­cions innovadore­s i els que no”, va declarar Klaus Schwab, fundador i president del Fòrum Econòmic Mundial. Per a l’estudi, en l’actualitat Europa en el seu conjunt és menys competitiv­a que el grup d’economies de l’Est d’Àsia i del Pacífic. Això sí, cal recordar que ni la Xina ni l’Índia no són als primers vint llocs malgrat el creixement espectacul­ar de les últimes dues dècades.

Pel que fa a Espanya, perd una posició respecte a l’any passat en el rànquing, fins a baixar al lloc 26. En un criteri concret, el país és número u mundial: la qualitat del seu sistema sanitari i de salut. També ocupa un lloc destacat en la qualitat de les infraestru­ctures (desè lloc), sistema financer (27è) i institucio­ns (28è).

Els punts febles continuen sent els mals endèmics de l’economia espanyola: el mercat laboral (68è) (i, en particular, la productivi­tat, en el 102è ) i “la càrrega de les regulacion­s governamen­tals” (lloc 120 sobre un total de 140). Només es pot millorar.

Els EUA recuperen el lideratge dels països més competitiu­s del món després de 10 anys

 ?? DENIS BALIBOUSE / REUTERS ?? Els EUA es refermen com el país més competitiu del món per al Fòrum de Davos
DENIS BALIBOUSE / REUTERS Els EUA es refermen com el país més competitiu del món per al Fòrum de Davos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain