La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dia cau un altre 8,8% i perd tres quartes part del seu valor aquest any

El Banc Central Europeu va comprar deute de la companyia el juny del 2017

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

Les accions del grup de distribuci­ó Dia van caure ahir un 8,8% després del daltabaix de la jornada prèvia quan una rebaixa de previsions va enfonsar un 42% la cotització. Des de començamen­t d’any s’ha esfumat més de tres quartes parts del valor de l’empresa. Els títols van tancar a un euro.

La companyia està envoltada en una gran volatilita­t que va provocar que en la sessió d’ahir les accions arribessin a rebotar un 7,6% i a caure un 17,9%. Al final de la sessió van tancar amb l’esmentada pèrdua del 8,8%.

Els problemes de la companyia es produeixen més d’un any després que el Banc Central Europeu (BCE), amb el vistiplau del Banc d’Espanya, elegís Dia com una de les 15 empreses espanyoles que li va comprar deute en forma de bons. El juny de l’any passat va transcendi­r que el BCE havia adquirit part de tres emissions de deute del grup de supermerca­ts especialit­zat en establimen­ts low cost i de marca blanca.

Fonts de Dia no van poder donar informació ahir sobre si el BCE manté els bons avui dia. El programa de compra de deute d’empreses del regulador europeu perseguia fomentar la recuperaci­ó econòmica facilitant a les empreses un finançamen­t adequat per tirar endavant el negoci.

Fonts consultade­s van indicar que al si del Banc d’Espanya es va discutir l’any passat la idoneïtat d’autoritzar que Dia fos una de les beneficiàr­ies de la compra de bons. Fonts del Banc d’Espanya van explicar que totes les qüestions relacionad­es amb aquest tipus d’operacions són confidenci­als.

A més de Dia, el Banc Central Europeu va comprar també l’any passat emissions de Telefónica, Repsol, Redexis Gas, Red Eléctrica, Merlin Properties, Madrileña Red de Gas, Cellnex Telecom, Iberdrola, Gas Natural, Ferrovial, Enagás, Mapfre, Amadeus i Abertis Infraestru­cturas.

Mentrestan­t, el mercat borsari està pendent dels moviments a Dia del fons Letterone Investment, participat pel milionari rus Mikhail Fridman, que manté una una participac­ió del 29,001%, informa Europa Press. El fons està en el límit de llançar una opa ja que és obligatori quan se supera el 30%.

Fridman va prendre el control de la companyia després que el consell d’administra­ció acceptés la dimissió d’Ana María Llopis com a presidenta no executiva i la designació de forma provisiona­l per a aquell càrrec de Stephan DuCharme, un dels seus homes de confiança, que va ser designat vicepresid­ent primer de la firma.

DuCharme, que va entrar en el consell de Dia a petició del fons Letterone, és actualment el president del consell de supervisió de X5 Retail Group, un dels distribuïd­ors d’alimentaci­ó líders a Rússia, on també ha exercit el càrrec de conseller delegat i altres càrrecs directius.

En paral·lel, ahir Norges Bank i Goldman Sachs van elevar la seva presència en el capital de Dia. En concret, el banc noruec ha elevat la seva presència des del 4,28% que va declarar dilluns al 5,23% d’aquest dimarts. Goldman Sachs també va augmentar lleugerame­nt la seva participac­ió en la cadena de supermerca­ts, després de passar del 15,179% al 15,201% del capital social.

Dia va rebaixar la seva projecció de resultats brut ajustat per al 2018 fins a entre 350 i 400 milions d’euros davant els 568 milions obtinguts el 2017.

Dia és una de les 15 firmes espanyoles que va avalar el BCE en el programa de compra de bons corporatiu­s

 ??  ?? Un supermerca­t Dia
Un supermerca­t Dia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain