La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estudio 1 reobre les portes

RTVE recupera l’històric plató amb el musical ‘Especial mujeres’

- Redacció

Després d’un any d’obres, RTVE ha reobert el seu històric Estudio 1 de Prado del Rey, on es van fer programes com Un, dos, tres, Chiripitif­láuticos i 300 millones, amb l’enregistra­ment del programa musical Especial mujeres, que reuneix, entre d’altres, Pastora Soler, Ana Belén, Rozalén i Ana Torroja. RTVE recupera d’aquesta manera, quatre anys després, un espai de més de mil metres quadrats on, després d’Especial mujeres, es gravaran altres especials nadalencs en les pròximes setmanes.

El plató s’ha adaptat als nous temps 54 anys després de la seva inauguraci­ó. Després d’estar tres anys tancat per contaminac­ió amb amiant, es van dur a terme unes obres que han durat un any i que han transforma­t totalment l’Estudi 1 de Prado del Rey, que va ser construït entre els anys 1960 i el 1964. També s’han remodelat els espais adjacents als estudis 1, 2 i 3 per millorar-ne la funcionali­tat i aprofitar millor els espais, segons va informar aquesta setmana la corporació pública en una nota.

Tot i que, en la mesura possible, s’han conservat les condicions originals de l’estudi pel que fa a paràmetres i superfície­s, el seu interior ha millorat en tots els aspectes: condiciona­ment acústic nou, millora del condiciona­ment tèrmic de la volta de coberta, nova climatitza­ció, millora de l’àrea escènica amb la introducci­ó d’un passadís perimetral tècnic, millora dels espais de servei a l’estudi, i millora de les mesures de seguretat. Paral·lelament a la rehabilita­ció dels estudis s’han renovat els controls que donen servei als estudis.

Quan es va inaugurar el 18 de juliol del 1964, Estudio 1 era el plató més gran d’Europa. Des d’allà es van emetre i es van gravar els programes més emblemàtic­s de tota la història de RTVE. Un plató que es transforma­va i que passava de ser les taules d’un escenari on van actuar els actors i actrius més importants de l’escena espanyola per interpreta­r obres de teatre per a la petita pantalla com Doce hombres sin piedad, El mercader de Venecia o La muerte de un viajante, a convertir-se en un espai on l’espectacle i la música eren les grans protagonis­tes –Un, dos, tres, Chiripitif­láuticos, Galas del sábado, Estudio abierto, Directísim­o, Cesta y puntos, 300 millones, Aplauso, Viaje con nosotros, Qué noche la de aquel año–, gales de Cap d’Any o, més recentment, La mañana o España directo.

 ?? RTVE ?? Imatge dels estudis remodelats després d’un any d’obres
RTVE Imatge dels estudis remodelats després d’un any d’obres
 ?? RTVE ?? Cesta y puntos, un dels espais emblemàtic­s gravats al plató
RTVE Cesta y puntos, un dels espais emblemàtic­s gravats al plató

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain