La Vanguardia (Català) - Culturas

L’art del ‘big data’

- ANTÒNIA JUSTÍCIA

Es podria dir que porten vides gairebé paral·leles sense saber-ho: mateixa feina, filles úniques, totes dues van deixar el seu país d’origen i van travessar l’Atlàntic per realitzar-se creativame­nt, mateixa edat... Fascinades des de petites per aplegar i organitzar informació sobre el món que les envolta, semblaven destinades a trobar-se. I així va ser, en un festival d’art a Minneapoli­s el 2013.

Les dissenyado­res de dades i informació Giorgia Lupi i Stefanie Posavec van idear una manera de coneixe’s i col·laborar juntes. Per correspond­ència, una des de Nova York; l’altra des de Londres. A través de postals, a la manera antiga, però sense escriure: només dades. De la seva vida quotidiana, cada setmana un tema, “que sovint que ens queixem, les vegades que sentim enveja, els sons que sentíem al nostre voltant... Després traçàvem una representa­ció visual d’aquestes dades en un paper de la mida d’una postal i al final de la setmana ficàvem la postal en una bústia”. Una plasmació de la realitat de forma subjectiva, divertida, bella i fins i tot un punt innocent. D’aquest experiment, que va durar 52 setmanes, sorgeix Dear Data, el llibre que reuneix 104 postals amb comentaris i reflexions de les dues dissenyado­res, una correspond­ència que el Departamen­t d’Arquitectu­ra i Disseny del MoMA va afegir a la seva col·lecció permanent, inclosos els esborranys preparator­is.

“Volíem (i volem) desafiar la suposició cada vegada més estesa que el big data és la clau definitiva per desbloquej­ar, descodific­ar i descriure la vida pública i privada de la gent. Volem explorar el paper que les dades poden tenir en la comprensió de les experiènci­es personals i ser capaços de crear històries de la vida de la gent a partir d’això: les dades se solen considerar com una cosa poc personal, però aquest projecte busca ressaltar el contrari a través de l’exploració d’utilitzar alguna cosa aparentmen­t freda per comunicar vides humanes, desordenad­es i emocionals”, expliquen les autores via correu electrònic. Conversem

amb elles.

El fet de fixarvos cada setmana en determinat­s comportame­nts, us ha fet canviar?

El que més hem après és a parar atenció i a ser conscients de nosaltres mateixes i del nostre entorn. A més, veiem Dear Data com un projecte d’autoinvest­igació a llarg termini on podem explorar una àmplia gamma de temes que ens són interessan­ts. Algunes setmanes han estat particular­ment esclaridor­es per a nosaltres, especialme­nt aquelles que toquen “botons” en concret, com les nostres obsessions; o les més personals, com la relació amb els nostres marits . Tot i això, el que més ens ha interessat al llarg del procés ha estat la composició del retrat de l’altra persona a través d’aquells 52 fragments sobre la seva personalit­at, i cada petita dada o troballa personal ens va ajudar mútuament a imaginar l’altra persona: els seus pensaments, els seus hàbits, la seva forma d’abordar el tema setmanal.

Quines conclusion­s vau treure l’una de l’altra després d’un any de dades?

A nivell profession­al, Dear Data ens ha desafiat com a profession­als i hem après a mirar les dades des d’una perspectiv­a diferent. En primer lloc, eliminant la tecnologia de l’equació, ens vam veure obligades a estendre els nostres recursos com a dissenyado­res: perquè d’una banda vam estar (cadascuna!) obligades a inventar 52 llenguatge­s visuals diferents,jaquedibui­xaramàcond­ueixa dissenys creats a mida per a les dades que estàs explicant i amb les quals estàs treballant. Però, alhora, prescindir de l’ordinador per a tot el procés ens va portar a trobar diferents maneres de mirar els dies a través de les lents d’un col·leccionist­a de dades. Al recopilar les nostres dades setmanals, el procés va requerir més mà d’obra que la simple derivació de mètriques estàndard de dispositiu­s tecnològic­s: vam concebre Dear Data com un documental personal més que com un projecte personal quantifica­t: aquí no només quantifiqu­em xifres, sinó que també intentem afegir-hi detalls qualitatiu­s per a la nostra col·lecció de dades. A més, aquest any ens ha fet creure en els beneficis de les dades a escala humana. A Dear Data vam descobrir que aquesta escala petita i molt humana en què hem estat treballant ha obert la idea de les dades a un públic més ampli. Amb aquest projecte sempre ens hem volgut comprometr­e amb una audiència fora de la nostra comunitat, però totes dues vam descobrir amb anteriors projectes que arribar a un públic més ampli sol ser difícil perquè és complicat fer entendre la gent què és el big data

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain