La Vanguardia (Català) - Culturas

A l’òpera per altres mitjans

- NAILA VÁZQUEZ TANTINYÀ

Després d’obrir temporada, el Gran Teatre del Liceu dona inici per tercera vegada al seu programa d’exposicion­s, que comptarà aquest any amb un total de nou mostres. Aquesta iniciativa, que reforça vincles entre l’òpera i les arts plàstiques, s’inaugura aquest any amb Des de dins, una mostra de pintures de l’artista Sacris (Barcelona, 1969). Després de més de setze anys com a attrezzist­a al Liceu, el pintor té una àmplia col·lecció d’olis des d’un punt de vista únic que ara comparteix amb el públic. Entre bambolines, en la penombra, entre estones mortes, l’artista pren notes en diverses llibretes per completar després en l’estudi les seves obres. Així, en aquestes pintures capaces de “capturar l’instant”, es pot veure el cor sobre l’escenari vestit de carrer, intèrprets d’Aída vestits d’egipcis al costat dels tècnics en l’entreacte, un apuntador atent que treu el cap, uns quants intèrprets cantant dalt de l’escenari o desenes d’actors preparats per sortir a escena.

En aquest recorregut plàstic per les òperes dels últims anys, de mitjà i petit format, Sacris reflecteix amb precisió aquella vida interior del teatre a través d’olis expressius que juguen amb clarobscur­s dramàtics. Destaca de les deu obres principals –la mostra compta, a més, amb quadres de petit format i llibretes d’anotacions– el seu caràcter inacabat. El llapis, l’esbós i el blanc es fon amb l’ oli colorit, donant a les peces un aire de procés en si mateixes i reforçant la sensació de fugacitat de la creació, en què s’uneixen l’assaig operístic i l’estudi artístic.

Vinculada també amb la temàtica operística i el Liceu, la Sala Parés exposa les il·lustracion­s de Brigitte Szenczi i Juan Antonio Mañas realitzade­s per al llibre-catàleg que cada any edita Amics del Liceu. Temporada d’òpera, la primera edició del qual va ser el 1992, serveix com a eina de divulgació per presentar les diferents òperes de la temporada i les seves il·lustracion­s s’encarregue­n a artistes plàstics contempora­nis. En aquesta ocasió, l’exposició compta amb trenta-tres obres, tres per cada una de les deu òperes de la temporada 2018-2019, més tres il·lustracion­s interiors. Els artistes hi recreen tres escenes, en una amalgama de referèncie­s artístique­s que van des de clàssics de la pintura al cinema o la fotografia. Dalí, Malévitx, Hokusai, Dreyer, Man Ray, Cocteau o Hollywood es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain