La Vanguardia (Català) - Culturas

Realitat virtual en territori dansa

- NURIA CUADRADO

Posar-se un casc de realitat virtual i convertir-se en una mena de Gulliver al país dels ballarins gegants; transforma­r-se en un avatar, amb cara, amb cos, amb llibertat de moviment, un avatar que s’endinsa en un món virtual habitat pels ballarins de la companyia de Gilles Jobin. Un món ara compartit. Un món on la dansa és la reina.

No. No es tracta d’un somni. I per comprovar-ho n’hi ha prou anant al Mercat de les Flors que, entre el 18 i el 21 d’octubre, acollirà diverses funcions diàries de VR_I, una breu però intensa experiènci­a immersiva a què s’accedeix en grups de cinc persones. Després del seu pas pels festivals de cinema de Sundance i Venècia, aquesta proposta, en què el coreògraf Gilles Jobin s’ha aliat amb Artanim –un centre d’investigac­ió pioner en captura del moviment–, arriba a Barcelona com una de les activitats estrella d’IDN Plus, el cicle que durant quatre jornades casarà dansa amb imatge i noves tecnologie­s, un matrimoni que funciona des de fa ja unes quantes dècades i del qual Núria Font va ser gran alcavota per al públic barceloní.

Realitzado­ra de vídeo i comissària d’exposicion­s, Núria Font (1958-2017) va ser l’ànima de les cinc edicions del Festival IDN que va acollir el Mercat de les Flors fins a l’any 2015. I per recordar-la a ella i el seu treball un any després de la seva mort, l’actual directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit, ha volgut organitzar una última edició de l’IDN (que ha batejat com a Plus) per a la qual ha reunit alguns dels artistes que van participar-hi en el passat.

Gilles Jobin, que va ser ballarí de la companyia d’Àngels Margarit i que va coincidir durant aquells anys de col·laboració amb Núria Font, és un d’ells i s’integra en un cicle que presentarà dos espectacle­s més: Piano & dancer, de l’Institut Stocos, en què els moviments d’una ballarina accionen a distància un piano mecànic per generar una composició musical; i #14::SKYLINE_EXTENDED, de Kònic Thtr, en què conflueixe­n dansa, música i imatges generades en directe. El cicle IDN Plus es completarà amb conferènci­es, tallers, videoinsta­l·lacions (tretze són tretze amb Muvers, plataforma de vídeos artístics amb format de visió en 360 graus; Billy Cowie, amb In the flesh, que també utilitza les 3D; i Eloy Maduell, amb Playmodes, una espècie de vídeo karaoke) i diverses projeccion­s, entre elles la de WOMB, una pel·lícula en tres dimensions que també firma Gilles Jobin.

“Imatge i tecnologia són ja habituals en moltes arts escèniques, però aquesta és una hibridació en la qual la dansa va ser pionera. Dansa escènica filmada, dansa pensada per ser filmada, dansa en què les projeccion­s influeixen en la narrativit­at, creació en xarxa de peces amb creadors que treballen simultània­ment en diferents llocs del món, imatge virtual, imatge en tres dimensions, mapping .... Les possibilit­ats són infinites”, explica Àngels Margarit que amb IDN Plus, a més d’oferir treballs de creadors que van ser habituals del festival, els permetrà dialogar entre ells per discutir per quin moment passa aquesta relació i repensar quin paper han de seguir jugant audiovisua­l i noves tecnologie­s sobre l’escenari.

“La realitat virtual et permet fer el que vulguis. No té límits”, explica Jobin, que en l’edició del 2015 d’IDN va presentar Quantum, una oda a la física de les partícules per a sis ballarins que va crear durant una residència al CERN de Ginebra. “La realitat virtual, a la qual vaig arribar per atzar, permet al creador intervenir molt més del que és possible fer-ho en cinema i per això el resultat s’assembla més a un espectacle en viu que al cinema. La realitat virtual és en algun lloc a mig camí entre l’espectacle en viu i l’audiovisua­l”, explica Jobin, que el 2015 va guanyar el Gran Premi Suís de Dansa per la seva contribuci­ó al desenvolup­ament de la dansa i que assegura que vol continuar creant tant per als escenaris reals com per als virtuals. Li queden encara molts mons per descobrir, però tots estan en la dansa.

Les possibilit­ats són infinites: dansa filmada, creació en xarxa, imatge virtual, en tres dimensions, mapping...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain