La Vanguardia (Català) - Diners

Un sensor analitza la suor dels esportiste­s

L’empresa Kamleon, sorgida de la URV, desenvolup­a una tecnologia per minimitzar el risc de deshidrata­ció

- Joaquim Elcacho

Del 26 de novembre al 6 de desembre se celebra al Perú el Marathon des Sables (marató de les arenes), amb sis etapes i 250 quilòmetre­s de recorregut pel desert d’Ica. Es tracta sens dubte d’una de les proves més exigents de la creixent moda dels esports extrems.

Per als milers de persones de tot el món que sotmeten el seu cos a aquest tipus d’exercicis de gran resistènci­a resulta imprescind­ible disposar de dades que assegurin el mantenimen­t de les seves bones condicions físiques, entre les quals s’inclou la correcta hidratació del seu cos.

En poc temps una empresa sorgida de la Universita­t Rovira i Virgili (URV) podria tenir al mercat una resposta efectiva, simple i econòmica per cobrir aquesta necessitat dels esportiste­s d’alt nivell. L’empresa Kamleon Ventures, en concret, ha desenvolup­at i és en fase de registre de patent d’un innovador sistema portàtil basat en materials intel·ligents que facilita als esportiste­s minimitzar el risc de deshidrata­ció.

El projecte de creació de Kamleon Ventures va sorgir fa cinc anys quan els seus promotors van arribar al convencime­nt que la tasca científica que es desenvolup­ava a la URV podia ser útil a diversos sectors de la societat. En concret, van considerar que s’havia de portar al mercat els resultats d’un camp de la investiga- ció que donaria resposta a necessitat­s d’esportiste­s interessat­s a saber el que passa al cos químicamen­t quan se sotmeten a exercicis molt exigents.

Els socis fundadors d’aquesta empresa sorgida de la URV són Francisco Javier Andrade, investigad­or del grup d’investigac­ió de Quimiometr­ia, Qualimetri­a i Nanosensor­s de la URV, i els col·laboradors del grup d’investigac­ió, Jordi Ferré, Pär Blanking i Héctor González-Espressati.

La primera tecnologia desenvolup­ada per aquest equip són unes cintes creades amb materials intel·ligents ( smart patch) que quan entren en contacteam­b un biofluid –com pot ser la suor o l’orina– permeten obtenir diversos paràmetres biomètrics de l’usuari. A partir d’aquest sensor simple i robust, i d’una plataforma basada en el núvol, els esportiste­s i els seus entrenador­s podran monitorar el seu estat d’hidratació.

“Aquest sistema ens permet quantifica­r en temps real la sudoració d’una persona, de mane- ra que ajudarà a prendre decisions intel·ligents, i millorarà qualitat de vida i rendiment dels esportiste­s”, detalla Jordi Ferré, soci cofundador i director general de l’empresa.

Aquesta mateixa tecnologia és utilitzada per Kamleon per al desenvolup­ament de bolquers que transmetin informació sobre l’orina. En una primera fase, per exemple, es pot saber quan hi ha una pèrdua d’orina o quan el bolquer és ple.

Una segona línia de treball de Kamleon Ventures se centra en el denominat smart toilet, amb la possible detecció en temps real d’algunes de les caracterís­tiques de l’orina, indica Ferré.

La iniciativa Kamleon Ventures participa en el programa CaixaImpul­se i va guanyar un dels accessos al premi Empresa Tarragona Impulsa 2017, en la categoria de projectes empresaria­ls en fase d’idea.

El consell de govern de la URV va aprovar el passat 27 d’abril la creació de Kamleon Ventures com a empresa derivada ( spin

off) i la constituci­ó d’aquest projecte empresaria­l es va formalitza­r en un acte oficial celebrat el 17 de juliol.

El calendari de treball de Kamleon és poder portar al mercat el seu primer producte, l’smart

patch, per al control de la sudoració en esportista, en un període d’entre 12 i 18 mesos. De manera paral·lela al desenvolup­ament final del producte, aquesta empresa sorgida de la URV està explorant la fórmula de comerciali­tzació d’aquest producte.

L’equip olímpic dels Estats Units i alguna empresa multinacio­nal han expressat el seu interès per aquest primer producte de Kamleon Ventures

La segona línia de treball de Kamleon se centra en el denominat ‘smart toilet’

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain